Türk Dünyasının Kalbi Mustafakemalpaşa'da Attı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türk Dünyası Kültür Basın ve Spor Şöleni, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Türk Dünyasının Kalbi Mustafakemalpaşa'da Attı
Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Avrasya Kültür ve Spor İşbirliği Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen 2. Türk Dünyası Kültür Basın ve Spor Şöleni’ne 16 ülke katıldı.

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan Türk çocuklarının ve gençlerinin tanışması, ileriye dönük dostlukların kurulması maksadıyla gerçekleştirilen şölene Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Tüzün, Türkistanlılar Derneği Başkanı Ekber Yassa, Batı Trakyalılar Başkanı Özkan Hüseyin, Afganistan Türkleri Başkanı Mustafa Kemal Mahdum, Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Öztek, Gagavuzya Temsilcisi Güllü Karanfil, Azerbaycan Temsilcisi Ağası Hun, Kuzey Irak Kerkük Temsilcisi Isam Abdukadir, belediye meclis üyeleri, daire amirleri ve çok sayı davetli katıldı.

Türkiye, Kırgızistan, Doğu Türkistan , Kazakistan, Batı Trakya, Bulgaristan, Kırım, Afganistan, Özbekistan, Makedonya, Kosova, Romanya, Gagavuzya, Azerbaycan, Moğolistan ve Kafkas ülkelerinin katıldığı şölen, Mustafakemalpaşa Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Şeyh Müftü Türbesi’nde yapılan ’birlik’ duasının ardından Belediye Düğün Salonu’nda Türk dünyasında işbirliği ve ve basın konulu konferanslar verildi.

Konferansta konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, böyle bir şölene ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi.

Kurtulan, "Sınırların artık haritalarda kaldığı bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye, soydaşlarıyla ile artık her alanda buluşuyor. Yeter ki kafamızdaki önyargıları, başkalarının bize empoze ettiği ayrılık fikirlerini kaldıralım. Güzellikleri paylaşmak için bir aradayız. Kültür köklerimize ait tüm birikimleri geleceğe taşımak için el ele verelim. Devletimizin ve hükümetimizin bir çok organizasyonuyla bu işler yapılıyor. Mustafakemalpaşa Belediyesi de Türk Dünyası ile ekonomiden kültüre, spordan turizme kadar her platformda artan işbirliğine bu şölenle katkı sağlıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimizle kalıcı dostluklar kurarak, bunu iş birliğine dönüştürme gayreti içinde olacağız" dedi.

Kaymakam Mustafa Masatlı da konuşmasında Türkiye’nin dünya coğrafyasında yaşayan Türklere anavatanlık yaptığını belirtti.

sürecek. Milletimizin gönlü herkese açıktır" dedi.

Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Tüzün ise Türk dünyası ndaki iş birliklerinin ancak güçlü bir iletişim ağıyla sağlanabileceğini kaydetti.

Konferansta söz alan misafir ülke temsilcileri ise bu tür organizasyonlarla ülkeler arasındaki yakınlaşmaların daha da artacağı ve kardeşlik şuurunun geleceğe taşınacağı görüşü dile getirdi.

Konferansın ardından Adnan Menderes Meydanı’nda sportif faaliyetler gerçekleştirildi.

Gün boyu süren faaliyetler de aba, kuşak, bilek ve ağaç güreşleri ile okçuluk müsabakaları yapılırken Türk kültürüne ait zeka ve strateji oyunu mangala yarışmaları da büyük ilgi gördü. Ülkelerin millî kıyafetlerinin sergilediği şölende folklor gösterileri de sunuldu.
Kaynak: İHA