5. Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu

Başbakanlık Başdanışmanı Şen: 'Bu göçün ve mülteci krizlerinin sebebi olan Avrupa, onların yaşlılık dönemlerinde inşallah İslamlaşmış olacak. Beklemedikleri o ters sonuç böyle ortaya çıkacak. Müslümanlaşmış bir Avrupa göreceğiz'

Başbakanlık Başdanışmanı Mustafa Şen, 'Bu göçün ve mülteci krizlerinin sebebi olan Avrupa, onların yaşlılık dönemlerinde inşallah İslamlaşmış olacak. Beklemedikleri o ters sonuç böyle ortaya çıkacak. Müslümanlaşmış bir Avrupa göreceğiz.' dedi.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde Birikim Okulları tarafından İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliğiyle “Mültecilik” başlıklı 5. Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu düzenlendi.

Şen, sempozyum açılışında, küreselleşmenin pek çok olumlu şeyi küreselleştirirken, zulmü, haksızlığı ve adaletsizliği de küreselleştirdiğini ve bu adaletsizliğin kitlesel göçlere yol açtığını anlattı.

Tarihte göç nasıl ters, beklenmeyen sonuçlar doğurduysa, küreselleşme çağındaki bu mülteci krizinin beklenmeyen sonuçları olacağını ifade eden Şen, 'Bin sene önce Türklerin Anadolu’ya zorunlu göçü ve arkasından bu toprakların İslamlaşması, beklenmeyen ters bir sonuçtur.Belki biz göremeyeceğiz ama gençler görecek. Bu göçün ve mülteci krizlerinin sebebi olan Avrupa, onların yaşlılık dönemlerinde inşallah İslamlaşmış olacak. Beklemedikleri o ters sonuç, böyle ortaya çıkacak. Müslümanlaşmış bir Avrupa göreceğiz. Misal mi istiyorsunuz? Sadık Khan Londra Belediye Başkanı, Pakistanlı bir Müslüman.' diye konuştu.

- Suriyeli çocukların eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız da Suriyeli çocukların eğitimlerinin bundan sonra, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altında yürüyeceğini, Suriyeli çocukların, ülkenin öz evlatlarından ayrılmadığını dile getirdi.

Yıldız, 'Birileri bunu ülkemiz için her ne kadar dezavantaj gibi görse de biz avantaj olarak görüyoruz çünkü, insan bizim literatürümüzde külfet değildir, imkandır. Bu imkanı da en iyi şekilde görmemiz gerekiyor. İnsana yatırım yapan, insan odaklı bir zihniyetin Türkiye'de hüküm ferman ediyor olması da sorunların biraz daha küçülmesini sağlıyor.' dedi.

Birikim Okulları Genel Müdürü Yusuf Yalçın ise mültecilik başlığı altında hazırladıkları sempozyumda, 53 öğrencinin görev aldığını, 24 öğretmenin de rehberlik ettiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma destek veren, aralarında Anadolu Ajansının da bulunduğu kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi.
Kaynak: AA