Türkiye dünyada ikini sırada

TÜRÇEV Genel Müdürü Yiğitol: 'Uluslararası Mavi Bayrak jürisi, 2016 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Türkiye 50 ülke içinde plaj sıralamasında 444 'mavi bayraklı' plajı ile İspanya'nın ardından dünya ikincisi oldu'

Türkiye dünyada ikini sırada
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Murat Yiğitol, Uluslararası Mavi Bayrak jürisinin, 2016 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladığını belirterek, Türkiye'nin 50 ülke içerisinde 444 'mavi bayraklı' plajı ile İspanya'nın ardından dünya ikincisi olduğunu bildirdi.

Yiğitol, AA muhabirine, yaptığı açıklamada, 'Mavi Bayrak Programı'nın uluslararası alanda 1987 yılında, Türkiye'de de 1993 yılında uygulanmaya başlandığını söyledi.

Uygulama ile bu yıl 50 ülkede 3 bin 568 plaj ve 682 marinada 'mavi bayrak' dalgalanacağını ifade eden Yiğitol, 'Türkiye'de mavi bayrak' çalışmaları TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülmektedir. Uluslararası Mavi Bayrak jürisi, 2016 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı ve Türkiye 50 ülke içinde plaj sıralamasında 444 plaj ile ikinci sırada yer aldı. İspanya ise 588 plaj listenin birinci sırasında yer alıyor. Türkiye, 2015 yılında yine ödüllü plaj sayısı ile de ilk kez dünya ikincisi olmuştu.' dedi.

Türkiye dünyada ikini sırada

ANTALYA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Türkiye'de geçen yıl 436 plajın mavi bayraklı olduğunu ve bunun 444'e yükseldiğini vurgulayan Yiğitol, 'Ülkemizde geçen yıla oranla 8 plaj daha mavi bayrak almaya hak kazandı. Mavi bayraklı iller arasına Samsun da bu yıl ilk kez girdi. Samsun'da iki plaj 'mavi bayrak' almaya hak kazandı. Ülkemizde Antalya 201 mavi bayraklı plajı ile ilk sırada yer almaktadır.' diye konuştu.

Mavi bayraklı plajların sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapıldığını aktaran Yiğitol, tatilcilerin güvenliği için plajlarda cankurtaran bulundurulduğunu, su sporları ile yüzme alanının ayrıldığını, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlandığını dile getirdi. Yiğitol, bu kriterlere uymayan plajların mavi bayrak listesinden çıkarıldığını vurguladı.

Yiğitol, dünya turizm sektörünün artık mavi bayraklı tesisleri tercih ettiğine işaret ederek, 'Mavi bayrak hem turistlerin hem de tur operatörlerinin önem verdiği bir konudur. Mavi bayrak dünyada en çok bilinen eko etiketlerden birisidir. Özellikle turistler plajları tercih ederken mavi bayraklı plajlara gitmek istiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu özelliği ile Türkiye'nin turizm sektöründe ve uluslararası turizm pazarında ayrı bir yeri bulunduğuna işaret eden Yiğitol, 'Bayrak sayısının çok olması, aynı zamanda plajlarımızın mikrobiyolojik açıdan temiz ve çevre yönetimi yönünden duyarlı olduğunun bir belgesidir.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA