Öğrenciler Tarımın Geleceğini Tartıştı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 6. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Kazan’da sona erdi.

Öğrenciler Tarımın Geleceğini Tartıştı
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kazan Aile Yaşam Merkezi’nde başlayan kongreye 21 üniversiteden 450 öğrenci katıldı.

Kongreye katılan bazı üniversiteler de kurdukları standlarla hem üniversitelerini hem de bulundukları şehrin tanıtımını yaptılar. 2 gün süren kongrede öğrenciler 7 oturumda 28 sözlü bildiri, 110 poster bildiri sundular. ’’Dünya tarımı yeniden keşfediyor’’ sloganıyla başlayan kongrede, Türkiye’deki tarımsal sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri tartışıldı. Kongrede öğrenciler tarımda teknoloji kullanımı, yeniliklere açıklık, yüzen seralar ve insansız tarım gibi birçok alanda bildiri sundular. Kongre, Ulusal Tarım Kongresi değerlendirme ve sonuç bildirisinin ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Gökhan Söylemezoğlu’nun salondaki tüm öğrencilerle yaptığı özçekimle sona erdi.

Kongreye katılan 450 öğrenci, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk’ün düzenlediği eğlence gecesinde yorgunluk attı. Yine Başkan Ertürk’ün girişimiyle de Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek öğrencilere Ankara’yı gezdirme sözü verdi. Kongrenin kapanışı sonrası İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, kongrenin bu yılki temasının ’’Dünya tarımı yeniden keşfediyor’’ şeklinde belirlendiğini belirterek, bundaki amaçlarının da dünyada tarımla ilgili sorunları, artan tarımsal kaygıları, yoksulluk, açlık ve toprak kaybı konularını biraz daha fazla gündeme getirmek olduğunu söyledi.



Kongreye katılan ve bildiri sunan öğrencilerin Türk tarımının geleceği açısından umut verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülçubuk, ’’Burada gördük ki öğrenci kardeşlerimiz bizden daha ilerdeler. Tarımda teknoloji kullanımı, yeniliklere açıklık, yüzen seralar, insansız tarım gibi birçok alana girmişler. Bu gerçekten bizleri gelecek açısından sevindirdi. Burada arılardan koyunlara kadar, buğdaydan minyatür sebzelere kadar, yüzen gemilerden mikro tarıma kadar birçok alanda arkadaşlarımız tartıştı ve bunun sonunda biz bir sonuç bildirisi ortaya koyuyoruz. Sonuç bildirisi de şu; tarım olmadan yaşam olmaz. Ziraat mühendisi olmadan da tarım olmaz" dedi.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise kongrede yaptığı konuşmada, kongreye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, ’’Türkiye bölgesel bir güç olabilir veyahut da dünyada ciddi bir konuma gelebilir ama bundan daha önemlisi de yarın çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir avuç toprağa şimdiden sahip çıkmaktır. Çünkü gelecek tarımdadır’’ dedi.

Kaynak: İHA