Niğde Ada Çayı Üretiminde De İddialı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Türkmen: 'Bitki çayı konusunda İç Anadolu Bölgesi'nde iddialıyız. Ada çayının yanı sıra ekinezya ve kekik çayı da üretip, bitkisel çayları ön plana çıkarmak istiyoruz'

Türkiye'de patates üretiminde birinci, elma ve lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde'de, alternatif ürün olarak ada çayı üretimi artırılacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Stratejik Kalkınma Planı kapsamında hazırlanan 'Itri, Tıbbi Aromatik Bitkiler Geliştirme Projesi' kapsamında ilk olarak Ovacık köyünde ada çayı dikildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ada çayını bölge çiftçilerine alternatif ürün olarak sunduklarını, proje kapsamındaki çiftçilerin bütün masraflarının bakanlık tarafından karşılandığını söyledi.

Ada çayını Niğde'de ilk defa yetiştirdiklerini dile getiren Türkmen, bu proje doğrultusunda tahsis edilen ödenekle Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden 4 bin ada çayı fidesi tedarik ettiklerini bildirdi.

Ada çayının suya az ihtiyaç duyan bir bitki olduğunu anlatan Türkmen, şunları söyledi:

'İç Anadolu Bölgesi yağış noktasında kurak, gerek yer altı gerekse yer üstü sularımız kıt. Niğde'de havza bazlı ürün deseni çalışmasında suya daha az ihtiyaç duyan ürünleri üretmek, aynı zamanda çiftçimizin gelirini artırmak ve suyumuzu dikkatli kullanmak istiyoruz. Bu nedenle ada çayı dikiyoruz. Teknik çalışmalar neticesinde Niğde'nin iklim, coğrafi yapısı ve toprak özelliğine uyumlu olabilecek uygun çeşitleri seçtik. Örneğin bu ada çayı daha çok kumlu toprakları seviyor ve şu an içinde bulunduğumuz tarla da o toprak özelliğine sahip. Dolayısıyla iklim yapımıza ve toprak yapımıza uygun.'

- Kilogramı 6 liradan 20 liraya kadar satılıyor

Kentte ürün çeşidini artırmanın yanı sıra çiftçiye daha fazla kazanç sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Türkmen, şöyle devam etti:

'Ada çayının hem çiçekleri hem yaprakları değerlendiriliyor. Sonbahar aylarında başlanarak yılda 2-3 kez hasat ediliyor. Dekara yaklaşık 800 kilogram ile 2 ton arasında, kurusunda ise 300 kilograma kadar verim alınabiliyor. Piyasada kilogramı 6 liradan 20 liraya kadar kalitesine ve taze olmasına göre satışı var. Şu an diktiğimiz ada çayıyla ilgili Türkiye’de bugüne kadar Ege Bölgesi'nde üretimi yapılıyordu ancak İç Anadolu Bölgesi'nde üretim yoktu. Karadeniz Bölgesi'nde malumunuz çayımız çok güzel, kaliteli ve dünya piyasasına hakim. Bitki çayı konusunda İç Anadolu Bölgesi'nde iddialıyız. Ada çayının yanı sıra ekinezya ve kekik çayı da üretip, bitkisel çayları ön plana çıkarmak istiyoruz.'

Ovacık köyü muhtarı Veli Ertuğ ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle köylerinde ilk kez bitki çayı üretildiğini belirterek, 'İnşallah verimli olur burası da örnek köy olur' şeklinde konuştu.

Çiftçi Azime Yaşıl da daha önce tarlasında fasülye veya patates yetiştirdiğini, ada çayı üretiminden umutlu olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA