İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı Mardin'de Başladı

Mardin’de, 23. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı başladı.

İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı Mardin'de Başladı
Mardin Artuklu Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan 23. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı, açılış konuşmalarıyla başladı.

İki gün sürecek toplantıya, 70’e yakın üniversitenin İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinin dekan ve yardımcıları katıldı.

Toplantının açılışına, Vali Ömer Faruk Koçak, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da katıldı.

Toplantının Mardin’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Koçak, kentin hiç hak etmediği halde olayların en çok mağduru olan iller arasında yer aldığını söyledi.

Nusaybin’deki operasyonun kısa sürede sonuçlanacağını söyleyen Koçak, “Birkaç ilçemizde küçük problemler oldu, ama bu problemleri ortadan kaldıracak güce, dirayete devletimiz ve toplumumuz sahip. Terörün silahlı tarafıyla mücadele aslında en kolay tarafı ve bunu kısa sürede inşallah sonuçlandıracağız, ancak yeni silahlı teröristlerin ortaya çıkmaması, onu ortaya çıkaran unsurların kaldırılması sizlerin çalışmalarıyla mümkün” dedi.

“İLAHİYAT FAKÜLTELERİ EZİLMİŞ DURUMDA”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu da, çocuk ve gençlere tutarlı düşünebilme kabiliyetinin aktarılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam anlamıyla modernist tahakkümün postalları altında ilahiyat fakülteleri ezilmiş durumdadır. Bırakın insanlar sağlam fıkıh okumak istiyorlarsa okusun, sağlam modernizmi okumak istiyorlarsa onu da okusun. Kim ne okumak istiyorsa okusun. Bunları sınırlandırarak çocukların fikirlerine boykot ilan ederek, pranga vurmaya çalışarak bir ilahiyat düşüncesi kurgulamaya çalışıyorsanız asla olmaz.”

“ARAPÇA VAZGEÇİLMEZ BİR UNSURDUR”

Türkiye’de imam hatip okullarında, lise ve ilahiyat fakültelerinde İslami ilimlerin okutulması konusunda büyük gayretlerin sarf edildiğini kaydeden Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise, İslami ilimler alanında Arapçanın vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getirdi. Arapça olmadan hiçbir zaman İslami ilimler alanında derinlikli bir ilerleme olamayacağını anlatan Ağırakça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte bundan dolayı ilahiyat fakültelerimiz değil İslami ilimler fakültelerimiz de hazırlık sınıflarının zaruri olduğunda hep inandık, iman ettik. Bunun bu şekilde devam etmesini ısrarla talep ettik ama her nedense geçen yıl çeşitli sebepler veya sıkıntılardan dolayı değil belki eleman azlığından dolayı hazırlık sınıfları yok edildi. Bu kelimeyi bilinçli olarak kullanıyorum. İslam ilimler fakültelerinde, ilahiyatlarda hazırlık sınıfları olmadan iyi olunmaz. Kesinlikle akademisyen yetişmez, makale yazılamaz, akademisyen ilerleyemez. İslami ilimler ve ilahiyat fakültelerinin vizyonunun daha mükemmel bir hale gelmesi için bu iki gün içerisinde konuşacağız ve tartışacağız. Hazırlayacağımız raporu da yetkililere ileteceğiz.”
Kaynak: İHA