Hindistan'da İktidar Karşıtı Protesto

Ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi'nin düzenlediği protestoda polis, parti yöneticilerini gözaltına aldı.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisi, hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenledi.

Hindistan Ulusal Kongresi'nin destekçisi binlerce kişi, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP), Hindistan Ulusal Kongresi'nin kontrolündeki eyalet yönetimlerine, üniversitelere, öğrencilere ve bazı kurumlara müdahale ettiğini savunarak, parlamento binası yakınında gösteri yaptı.

Hindistan Ulusal Kongresi'nin sözcüsü Randeep Surjewala, partisinin idaresindeki kurum ve kuruluşların, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve BJP'nin girişimleriyle kuşatma altında olduğunu iddia ederek, iktidarın bu girişiminin demokrasiyi zedelediğini söyledi.

Surjewala, bu eylemle Hindistan'da yaşanan su kıtlığı ve çiftçi intiharları gibi meseleleri de gündeme getirmek istediklerini kaydetti.

Parti liderleri ve kalabalık daha sonra parlamento binasına doğru yürüdü. Polisin eylemcileri durdurmak için koyduğu barikatları aşan binlerce kişi, BJP hükümetine karşı sloganlar attı.

Hindistan Ulusal Kongresi'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, gösteri sırasında partinin yöneticileri Sonia Gandhi, Rahul Gandhi ve Manmohan Singh'in gözaltına alındığı, parti liderlerinin bir süre sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Protestolar sırasında Sonia Gandhi, Hindistan Ulusal Kongresi'nin haksızlığa karşı boyun eğmeyeceğine işaret ederek, 'Modi hükümetinin demokrasiyi yıkmasına izin vermeyeceğiz.' dedi.

Gandhi, Uttarakhand ve Arunachal Pradeş eyaletlerinde demokratik yollarla seçilen partisine bağlı yönetimlerin, Modi iktidarı tarafından yerinden edildiklerini savundu.
Kaynak: AA