Hıdırellez Bayramı Kutlandı

3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirildi.

Hıdırellez Bayramı Kutlandı
5-6 Mayıs tarihlerinde 2 gün sürecek programların ilk gününde, Seka Kültür Alanındaki Balkan Evinde gül dibine bakır kazan gömüldü, Kartepe Necip Fazıl Kültür Merkezinde Balkanlarda Hıdırellez Geleneği paneli düzenlendi.

Kartepe, Karatepe köyünde koyun sağma ve yoğurt mayalama ritüellerinin yapıldığı Hıdırellez Bayramı programı 6 Mayıs Cuma günü de çeşitli etkinliklerle sürdü.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği(Bal-Türk) öncülüğünde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Hıdırellez Bayramı programı, Seka Kültür Alanındaki Balkan Evinde gül ağacı dibine bakır kazan gömülerek başladı.

Ritüel gereği 7 evden 7 kap su toplandı ve hazırlanan demet çiçeklerle bakır kazana dilek dilenerek gömüldü. Makedonya ve Bulgaristan’dan misafirlerin de bulunduğu etkinlikte, baharın müjdecisi binlerce yıldır kutlanan Hıdırellez Bayramı kutlamaları başladı.

Kartepe Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Balkanlarda Hıdırellez Panelinin moderötörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı aynı zamanda da Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı olan Dr. Bayram Çolakoğlu tarafından yapıldı. Makedonya’dan Eyüp Salih ve Bulgaristan’dan Dr. Emine Bayraktorova’nın panelist olduğu panelde, Balkanlarda Hıdırellez’de yapılanlar katılımcılara aktarıldı. Makedonya Ohri kentinde Hıdırellez’de maniler okunduğunu, türbe ziyaretleri yapıldığını ifade eden Eyüp Salih, baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez’in binlerce yıldır kutlanan bir kültür olduğunu vurguladı. Eyüp Salih, Bal-Türk Derneği Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu’na günün anısına Balkanlarda Hıdırellez kutlamalarına katılmış bir kızın fotoğrafını hediye etti.

Bulgaristan’dan gelen Dr. Emine Bayraktorova Hıdırellez Bayramı kutlamalarındaki ritüellere bakıldığında birçok ortak unsurumuzun olduğunu belirtti.

Bulgaristan’da hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından Hıdırellez’in kutlandığını belirten Bayraktorova, 6 Mayıs günü kırlardan toplanan çiğlerin yoğurt mayalanmasında kullanıldığını ifade etti.

Maniler söylenen Hıdırellez’de gül ağacı dibine dilekler dilenerek çömlek gömüldüğünü söyledi.

Kartepe Karatepe Köyü köy meydanında, koyun sağıldı ve yoğurt mayalandı. Köy meydanında folklor gösterileri yapıldı ve hep birlikte halaylar çekildi.
Kaynak: İHA