Evlilik Öncesi Check Up Sağlık Açısından Önemli

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, düğün tuzaklarına karşı uyarılarda bulundu.

Evlilik Öncesi Check Up Sağlık Açısından Önemli
Evlilik öncesi tahlil ve muayene önerisinde bulunan Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Evlilik müessesesi kendi sağlığımızı ve sorumluluğunu alacağımız insanların sağlığını ve hatta doğacak bebeklerin sağlığını bile etkiler. Zührevi ve psikiyatrik hastalıklarla beraber kalıtsal hastalıklara maruz kalmaya neden olabilir. Tedbir alınması yasal uygulama olmakla beraber tarafların beden, ruh ve sosyal sağlığının korunması açısından olmazsa olmaz bir gerekliliktir” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın” diyerek uyarılarını şöyle sürdürdü:.

EVLİLİK ÖNCESİ HANGİ TETKİKLER GEREKİR?

"1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 11682 Sayılı Evlilik Nizamnamesi, 9747 Sayılı Evlendirme Yönetmeliği ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca hazırlanan “Evlilik Öncesi Sağlık Raporu” gerekliliğini Hatırlatan www.medicareklinik.com Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu Gerekli yasal tahliller konusunda açıklamalarını sürdürdü. Karagözoğlu “Yasal olarak başvurusu alınan çiftlerin Risk Sorgulaması yapıldıktan sonra muayene edilir. Tam Kan sayımı, Hemoglobin değerlendirme testi, Akciğer grafisi, PPD, Balgam testi, Aids testi, Hepatit testi, Bel Soğukluğu, Gonore planlaması yapılmalıdır. Gerektiğinde Psikiyatrik değerlendirme sevki hazırlanmalıdır”.

DÜĞÜNÜNÜZE KAOS’U DAVET ETMEYİN

Açıklamalarına devam eden Dr. Nafiz Karagözoğlu, “Düğünler her türlü hazırlıklar yapılırken Hastalıkların ve hastalanma ihtimallerinin unutulduğu heyecanlardır. Hastalıklar için alınmayan tedbirler yıllardır beklenen anları ve sonrasını kâbusa çevirir” dedi.

DÜĞÜNLER ACİLDE BİTMESİN

Gerek Gelin ve Damadın, Gerekse Annelerin- Babaların ve akrabaların var olan hastalıkları ile ilgili alınmayan ilaçlar, ölçülmeyen tansiyonlar, bozulan perhizler, soğuk havada çekilen fotoğraflar, telaşla yapılan kazalar Kaosa Davetiye çıkarır. Hastane Acilleri alınmayan tedbirler nedeniyle düğünlerin sonlandığı mekânlar olmamalıdır” uyarısında bulundu.

GELİNLİĞE SIĞMAYAN GELİNLER

“Gelinliğe Sığmayan Gelinler” ve “Pantolonda Kaybolan Damatlar” düğün telaşını arttırabilir" diyerek farklı bir konuya dikkat çeken Dr. Karagözoğlu, “Düğün öncesi herkes için gerekli beslenme şekilleri farklıdır. Bu dönemde Şişmanlar kilo vermek, Zayıflar kilo almak istiyor. Bununla beraber örneğin Şeker hastalığı olan eş adayının beslenmesi, ilaç veya insülin ayarı yeniden düzenlenmesi gerekebiliyor. Bize Başvuran hastalarımızın özelliklerine göre beslenme planı, tahlil ve tedavi planlarının hazırlanmasını sağlıyor ve düğün gününe hazırlanılmasını önemsiyoruz.” diyerek bilgi vermeyi sürdürdü.

GERDEK GECESİ KÂBUSU

www.medicareklinik.com Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu eş adaylarının cinsel hayat ve üreme sağlığı ile ilgili bilgisi evliliklerin kalıcılığı ve mutluluğunu doğrudan ve güçlü bir şekilde etkiler. Bu nedenle eş adaylarının gerek gerdek gecesi ile ilgili gerekse sonrası ile ilgili gece nelerin yaşanabileceği, bireysel yeterlilikler gibi temel konulardaki bilgilendirilmesi önceden yapılması gereken bir uygulamadır. Kliniğimizde birebir ve kişiye özel yapılan uygulamalarla sorunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Tabiri caizse testi kırılmadan tedbir alıyoruz. Adet geciktirilmesi, uyarıcı ilaç kullanımı, gibi kişiye ve geceye özel isteklerin hayata geçirilmesi ile ilgili kişilerin özel olarak değerlendirilmesi utanmadan kaynaklanan hayati hataların önüne geçmektedir.

DÜĞÜN CHECK-UP’I YAPTIRIN

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu “Düğün hazırlıklarının ilki “Düğün için check-up” yaptırmaktır. Kliniğimize başvuran Çiftlerimizin sadece kendilerinin değil annelerinin ve babalarının da düğüne bedenen, aklen ve ruhen hazırlanmasını sağlıyoruz. Düğün gecesi kalplerin teklememesi, bağırsakların doğru hızda çalışması, ilaçların vakitli ve doğru kullanılmasının sağlanması ile mutluluğu pekiştirmek ilk hedefimiz“ diyerek açıklamalarını tamamladı.
Kaynak: İHA