İsrail'le Bozulan İlişkiler İnşaat Sektörüyle Onarılıyor

Mavi Marmara olayıyla gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri şu günlerde yapılan görüşmelerde normalleşme dönemine girmeye başlarken, Türk İnşaat şirketleri yaptıkları projelerle İsrail’de etkinliklerini yeniden kazandı.

İsrail'le Bozulan İlişkiler İnşaat Sektörüyle Onarılıyor
Mavi Marmara olayı ve sonrasında yaşananlarla Türkiye- İsrail ilişkileri bozulmasının ardından bu günlerde İsrail’de Türk inşaat şirketleri yaptıkları projelerle göz dolduruyor. Ülkenin önemli gazetelerinden Haretzz Türk inşaat şirketlerinin İsrail’de yaptığı projelere geniş yer verdi. Harettz’de “Türkler geri döndü, Onlar Tel Aviv Kulelerin yarısının inşa ediyor” başlığıyla yayımlanan makalede İsrail’de inşaat yapan en büyük Türk şirketlerinden Ahmet Yılmaz ve Adnan Yılmaz’ın sahibi olduğu Yılmazlar Grup’un Ceo’su ile yapılan röportaja geniş yer verildi.

Röportajda, Yılmazlar İnşaat Ceo’su Ahmet Arık, devam eden projeleri anlatıyor. Arık, röportajda birkaç hafta içerisinde 40 kata yükselmesi planlanan Allon Kulelerinin 35. katından firmanın birkaç projesinden daha bahsediyor ve Yılmazların yeni iş merkezinde devam eden ve yüksek bir proje olan Tel Aviv Towers projesenin yarısını oluşturduğunu belirtiyor. Yılmazlar İnşaat Ceo’su Ahmet Arık inşaatlarda hepsi Türk 1200 işçi çalıştırdıkları bilgisini de verdi. Röportajda İsrail’de model olarak gösterildiği hatırlatılması üzerine Ahmet Arık “ Tabii, bizim model olarak görülmemiz bir iltifat” şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarını da değerlendiren Yılmazlar İnşaat Ceo’su Ahmet Arık, “Sorun şu ki buraya gelmeden önce yabancı şirketler fizibilitelerini ayarlamakta ciddi zorluklar çekiyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi ise vergi. İsrail’de çalışan her yabancı işçiye ve işverene uygulanan harç ve vergiler 1.000$. Bu demek oluyor ki her çekiç tutan işçinin aylık maliyeri 1.000$. Ve buna bir de karmaşık bürokrasi ekleyin. Böylece buraya gelen şirketlerin büyük bir kısmını vazgeçmeye mecbur bırakan bir resim ortaya çıkıyor” dedi.

"Diğer yabancı inşaat firmaları buraya gelir ise rahatsızlık duymaz mısınız?" sorusuna ise Arık: “ Tam tersine. Herkes bir kartel olduğumuzu düşünüyor. İsrail pazarında bizim durumumuz olağanüstüdür ve bize gıptayla bakan bir çok İsrail şirketi vardır. Bizi kendileri gibi görmeleri için için birçok şirkete daha ihtiyaç vardır“ dedi.

Ahmet Arık Mavi Marmara olayı ve sonrasında yaşananların işlerinin etkilemediğini de belirterek, “İsrail Bürokrasisi daha yavaş çalıştı.” Dedi. Arık, ayrıca Türk-İsrail ilişkilerinin eskiye dönmesi için Türkiye’den İsrail için bir büyükelçi istediklerini belirtti.

Makalede ayrıca Yılmazlar İnşaat ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı: “Yılmazlar’ın İsrail’deki odağı çok az altyapı projeleri, konut ve ticari yapı üzerindedir. Yılmazlar’ı Tel Aviv’in Azrieli Center‘ını, bölgedeki Ikea ‘yı, Tel Aviv Ichilov Hastanesini, Kudüs Hadassah Üniversite Hastanesini, Ein Karem ‘ i inşa etti ve iskeletlerini oluşturdu. Yılmazlar, Tel Aviv ‘ in Partk Tzameret adında 10 lüks kulesinin yapısal iskeletini oluşturdu.

Şirketin inşaat işçileri aylık 2000 dolar net kazanıyor. Yüksek vasıflı işçileri ise 3000 dolar net kazanıyor. Arık ,Türkiye’de muadilleri beklediğiniz İsrail’deki şirket neredeyse tüm işçilerin Türkiye’deki konut, gıda ve seyahat dahil olmak üzere diğer giderlerini öder diyor."
Kaynak: İHA