Sivas'ta Buğdayı Zirai Don Vurdu

Konya ve Ankara'nın ardından buğday üretiminde üçüncü sırada yer alan Sivas'ta, geçen ay sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları, yaklaşık 3 milyon dekarlık ekili alanın yüzde 40'ında hasara yol açtı Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: 'Bu sene rekoltenin 1 milyon tonu geçmesini bekliyorduk, ancak 21 Nisan'daki soğuk hava tarım arazilerini çok etkiledi. Bu durum buğday verimimizi yüzde 40 düşürecek'

SERHAT ZAFER - Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden Sivas'ta, nisan ayında sıfırın altına düşen hava sıcaklıklarının, yaklaşık 3 milyon dekarlık ekili alanın yüzde 40'ında hasara yol açtığı bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sivas'ta, yaklaşık 11 milyon dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütülüyor. Yaklaşık 3 milyon dekarlık alanda yapılan buğday üretimiyle Konya ve Ankara'nın ardından üçüncü sırada yer alan Sivas'ta, nisan ayında yaşanan zirai don çiftçileri üzdü.

Buğdayda 2012'de 600 bin, 2013'te 900 bin, 2014'te 630 bin ve 2015'te 900 bin tona yakın rekolte elde edilen Sivas'ta, bu yıl rekoltenin düşmesi bekleniyor.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünü söyledi.

Soğuk havanın buğdayda ciddi hasara yol açtığını, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptıkları hasar tespit çalışmasında ekili alanların yaklaşık yüzde 40'ında zarar gözlemlediklerini aktaran Çetindağ, köy muhtarlarını ve çiftçileri de bilgilendirdiklerini belirtti.

- Şeker pancarı da zarar gördü

Çetindağ, Sivas'ın yüksek rakımı nedeniyle hasarın büyük olduğuna ve il merkezinin yanı sıra ilçelerin de zirai dondan etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Sonbahar çiftçi açısından son derece güzel geçti. Geçen yıl 900 bin ton civarında buğday rekoltemiz oldu. Bu sene 1 milyonu geçmesini ve kaliteli olmasını bekliyorduk. Mevsim tam çiftçimizin istediği şekilde giderken, 21 Nisan'da oluşan soğuk, tarım arazilerini çok etkiledi. Bu durum buğday verimimizi yüzde 40 düşürecek, kalite de düşecek. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu oldu. İnşallah kalitemiz ve verimimiz düşmez diye umut ediyoruz. Soğuk sadece buğdayı değil, yem bitkilerimizi ve şeker pancarını da etkiledi. Şeker pancarında da en az yüzde 50 düşük verim olacağını tahmin ediyoruz.'

Çetindağ, rekoltenin düşmesinin fiyatlara olumsuz yansıyacağını da ifade etti.

- 'Fiyattan çok kalitenin yükselmesini istiyoruz'

Tek amaçlarının kaliteli buğday üretimi olduğunu dile getiren Çetindağ, 'Buğday fiyatlarından çok kalitenin yükselmesini istiyoruz. Sivas'ta buğday verimi düşerse bu fiyatları da yükseltecektir. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız.' dedi.

Zirai don olayının TARSİM'de sigorta kapsamına alınmadığını ve bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini anlatan Çetindağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu konuda bir çalışma yapmasını beklediklerini söyledi.

Soğuk havanın kentteki meyveciliği de etkilediğine işaret eden Çetindağ, meyve ağaçlarının açan çiçeklerinin soğuktan etkilenerek yandığını belirtti.

Çetindağ, çiftçilere en kısa zamanda il müdürlüklerine giderek hasar tespiti yaptırmak için dilekçe vermeleri uyarısında bulundu.
Kaynak: AA