Sığınmacılar Avustralya'yı Mahkemeye Verdi

Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar, Avustralya'ya gönderilmek için Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Avustralya yönetimindeki Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan 757 sığınmacı, Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesinin geçen hafta merkezi yasadışı ilan etmesinin ardından Avustralya’ya gönderilme talebi ile Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Avustralya Yayın Kurumunda yer alan habere göre, insan hakları avukatı Jay Williams, Manus Adası gözaltı merkezinde kalanların Avustralya’ya gönderilmeleri için Avustralya Yüksek Mahkemesine başvuruda bulundu.

Williams aracılığı ile mahkemeye başvuran sığınmacılar, dava dilekçelerinde Avustralya ve Papua Yeni Gine hükümetlerinin ‘çirkin’ insan hakları ihlalleri işledikleri, bunu gerçekleştirmek için tutuklama, işkence, onur kırıcı muamele ve haksız hapsetme yaptıklarını iddia etti.

Davacı grup ayrıca iltica başvurularının derhal değerlendirilmesi için Avustralya’ya gönderilmesini, zararlarının ve yasal masraflarının da Avustralya tarafından karşılanmasını talep etti.

Sığınmacılar, mahkemenin Avustralya'nın Manus Adası gözaltı merkezinin kapatılması durumunda kendilerinin Nauru gözaltı merkezine gönderilmelerini de engelleyecek bir karar bekliyor.

Geçtiğimiz hafta Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesi, Manus gözaltı merkezini yasalara aykırı bularak kapatılmasını talep etmesi üzerine Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O’Neill, mahkeme kararı uyarınca merkezin kapatılacağını açıklamıştı. Kararın ardından merkezde tutulanları nakledecek yer aramaya başlayan Avustralya hükümeti, Göç Bakanı Peter Dutton’un Nauru’da 850 kişiyi alacak yer var açıklaması ile Manus’ta kalanların Nauru’ya sevk edileceğinin sinyalini vermişti.

Ancak sığınmacılar, protestolar, intihar girişimleri, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyeti, sağlıksız ve zorlu yaşam şartları ile gündemden düşmeyen Nauru gözaltı merkezine gönderilmek istemiyor.
Kaynak: AA