Mısır Gazeteciler Sendikası Olağanüstü Toplandı

Mısır Gazeteciler Sendikası son günlerde yaşanan gerginlikler üzerine olağanüstü toplantı düzenledi.

Genel Kurulun toplantısı sırasında sendika binası önünde bir araya gelen yüzlerce gazeteci de yönetim karşıtı slogan atarak, İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar'ın istifasını talep etti.

Mısır güvenlik güçleri, sendikanın bulunduğu alanda geniş güvenlik önlemleri alırken, bölgeye yalnızca üye gazetecilerin girişine izin verildi. Avukatlar Sendikası'nın bazı üyeleri de gazetecilere destek olmak amacıyla sendika binasının bulunduğu bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Polisin engellemesine rağmen bir grup avukatın sendikaya ulaştığı görüldü.

Sivil polisler, 1 Mayıs'ta Mısır Gazeteciler Sendikası'na girerek tutuklu gazeteciler için oturma eylemi yapan Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka isimli iki gazeteciyi gözaltına almıştı. Olaya tepki gösteren Gazeteciler Sendikası, İçişleri Bakanı Abdulgaffar istifa edene kadar sendika binasında eylem yapma kararı aldıklarını duyurmuştu. Mısır Başsavcılığı da söz konusu olayla ilgili dün yayın yasağı kararı almıştı.

Mısır'da Gazeteciler Sendikasına üye olmanın şartları oldukça zor. Sendikaya üye olabilen gazeteciler devletin resmi gazetecisi statüsü kazanıyor. Mısır Gazeteciler Sendikası diğer sendikalarda olduğu gibi üyelerinden aidat almıyor, tam tersine üye gazetecilere çalıştığı kurumu dikkate almaksızın asgari ücret üzerinden maaş veriyor. Sendikaya üye 10 bin civarında gazeteci olduğu biliniyor.

Kaynak: AA