ERÜ'de Ben Taraması Yapıldı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde 'Ben Tarama Günü' yapıldı.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Euro Bölgesi ülkelerle Türkiye'de deri kanserinin erken teşhisi ve farkındalık yaratmak amacıyla yürütülen 'Euromelanoma Projesi' kapsamındaki etkinlik, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı tarafından düzenlendi. Burada vatandaşlar ücretsiz 'ben' muayenesinden geçirildi.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, deri kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu belirterek, vücutlarında 'ben' bulunan vatandaşların mutlaka bir doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini anlattı.

Prof. Dr. Borlu, 'Avrupa'da 'Euromelonama' dediğimiz bir kampanyanın Türkiye ayağını gerçekleştirdiğimiz etkinlik kapsamında her yıl düzenli olarak mayıs ayında ben taraması yapıyoruz. Bu kampanyada amacımız, ölümcül olan deri kanserlerini erken teşhis ederek, hayati risk oluşturmadan tedavi edilmesini sağlamak ve benlerle ilgili şüpheleri gidermek. Bunun yanında toplumu benler ve deri kanserleriyle ilgili bilinçlendirmek. Deri kanseri riskini arttıran faktörleri söyleyerek, insanların deri kanserinden nasıl korunacağıyla ilgili bilgiler vermeyi amaçlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de deri kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Borlu, şunları kaydetti:

'Melanom dediğimiz deri kanserleri, hızlı ilerleyen ve kişinin hayatını kısıtlayan bir deri kanseri. Dünyaya baktığımızda, Türkiye'de sık olduğunu söyleyemeyiz. Fakat çok az da değil. Bilinçli ve iyi takip edilen toplumlarda melanomun erken teşhis edildiğinde öldürücülük şansı azalıyor.'

Kaynak: AA