Amasya'da Parka Akaryakıt İstasyonu Davasında Karar

Amasya’da akaryakıt istasyonu yapılmak istenen ’Banklar Parkı’ olarak bilinen alandaki ağaçların kesilmesinin ardından açılan dava akaryakıt firması lehine sonuçlandı. Kararın davacı tarafa tebliğ edildiğinin ertesi günü alanda kalan diğer ağaçlar da kesildi.

Amasya'da Parka Akaryakıt İstasyonu Davasında Karar
Akaryakıt istasyonunun şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığı iddiasıyla Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı. Mahkeme kararında alana yapılacak akaryakıt ve LPG satış istasyonunun şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile imar mevzuatına uygun olduğu, dava konusu yapı ruhsatı ve revizyon imar planı değişikliğinde hukuka aykırılık görülmediği bildirildi.

Kararın davacı tarafa tebliğ edildiğinin ertesi gün alanda kalan diğer ağaçlar da kesildi.

Alana akaryakıt istasyonu yapımı için verilen yapı ruhsatı ile dayanağı olan imar uygulaması ve revizyon imar planı değişikliğinin taşınmazın park ve piknik alanı fonksiyonunun kaldırıldığını, akaryakıt istasyonu inşa edilecek taşınmazın yanında ilkokul, konutlar ve elektrik trafosunun bulunduğu, can ve mal güvenliği açısından mesafe şartlarının sağlamadığı, yeşil alan kullanımını azaltan nitelik taşıyan plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığının iddiasıyla iptal istemiyle davacı Tuba Kalelioğlu’nun davalı Amasya Belediyesi ve TPAO tarafından bu alana ’Yap-İşlet-Devret’ modeliyle 49 yıllığına kiralanmak üzere ihaleyi alan akaryakıt firması adına açtığı dava davacı aleyhine sonuçlandı.

Bilirkişi raporunda alana yapılan akaryakıt istasyonunun LPG tankı ile okul binasının bulunduğu arsa arasındaki asgari mesafenin 40 metre olmasının gerekirken 43 metre olduğu, demiryoluna mesafesi 10 metre olması gerekirken 15 metre olduğu, yine güneyinde yer alan mesken amaçlı binalara 50 metre mesafede olduğu ve bu durumun dava konusu akaryakıt ve LPG satış istasyonunun TSE standartlarında tanımlanan asgari emniyet mesafelerine uygun olduğunun da bildirildiği kararda, “1985 tarihli planda Devlet Demiryolları tesis alanında kalan taşınmazın can ve mal güvenliği açısından öngörülen asgari mesafe şartlarına riayet edilerek akaryakıt ve LPG satış istasyonu işlevine ayrılmasının şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile imar mevzuatına uygun olduğu, taşınmaza planda öngörülen fonksiyonun icrası amacıyla imar durumuma ve imar planına uygun olarak yapı ruhsatı düzenlendiği anlaşıldığından dava konusu yapı ruhsatı ve revizyon imar planı değişikliğinde hukuka aykırılık görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.

Davacı Tuba Kalelioğlu’nun avukatı Erdem Celalettin Türem, “Bu davamız dün tebliğ almış olduğumuz kararla ilk derece bakımından sonuçlandı. Mahkeme bizim talebimizin reddine karar verdi. Bu sabahta ağaçların kesilmiş olduğunu öğrendik. Sanıyorum bundan sonra ihaleyi alan firma artık inşaata başlayacaktır” dedi.

Türem, temyiz için başvuruda bulunacaklarını da söyledi.

Yıldıray Köse, alanda kalan ağaçların da 10 dakika içerisinde kesildiğine dikkat çekti.
Kaynak: İHA