Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş'ten Bakan Akdağ'a Ziyaret

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının sorunları ile ilgili, "Sorunların çözümünde karşılıklı işbirliğine önem veriyoruz. İletilen konuları inceleyip, en kısa sürede hem imkan hem de yetkilerimiz ölçüsünde gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş'ten Bakan Akdağ'a Ziyaret
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yeniden bakan olması sebebiyle hayırlı olsun ziyaretinde bulundu ve sağlık çalışanlarının taleplerini iletti. Ziyarette Sağlık-Sen’in çalışmaları hakkında bilgi veren Memiş, yıpranma payı, sağlık çalışanlarının emekli maaşlarında artış yapılması, bütün sözleşmelilerin kadroya alınması ve sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden kesilen verginin kaldırılması konularındaki talepleri dile getirdi. Lisans tamamlamada yaşanan sorunları da aktaran Memiş, 112 çalışanlarının yemek sorununun çözülmesini, süt izinlerinden döner sermaye kesilmemesini, döner sermaye sisteminin yeniden ele alınması ve hakkaniyet esasının gözetilmesini, aile hekimlerinin nöbet sorunu gibi konuları Bakan Akdağ’a iletti. Geçen yıl yapılan ’Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın hem yapılma aşaması, hem değerlendirme aşaması, hem de yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlar sebebiyle beklentiyi karşılamadığına vurgu yapan Memiş, bu yıl da yeni bir sınav yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu yönde büyük bir beklenti olduğunu belirten Memiş, verilecek müjdenin sağlık çalışanlarını memnun edeceğini söyledi.



Memiş, sağlık çalışanlarına yönelik açıklanan nöbete dayalı yıpranma payının beklenti ve taleplerden uzak olduğunu ayrıca 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 40’ıncı maddesiyle İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’yle uyuşmadığını vurguladı. Bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak bir yıpranma payı düzenlemesinin yıl sonuna kadar hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Memiş, geçen sürenin çalışanların aleyhine olduğunu ifade etti.

"BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEKLİ MAAŞLARI ARTIRILMALI"

Hekim ve diş hekimlerinin emekli maaşlarının artırılacağına yönelik yapılan açıklamayı kendilerinin de memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Memiş, bunun bütün sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini kaydetti.

Memiş, “Kadro konusunun da bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Taşerona iktidarımız kadro sözü verdi, 4/C’lilere kadro verilmesi de toplu sözleşmede kabul edildi. Bu çalışmalar da maalesef yavaş gidiyor. Yapılan kadro düzenlemesinin 4/B’liler, vekil ebe hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanlarıyla, ASBP’deki ek ders karşılığı görev yapanları kapsaması da gerekmektedir” şeklinde konuştu.

375 sayılı KHK uyarınca ödenmekte olan ek ödemenin damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmamasına karşın döner sermayeden ödenen ek ödemenin gelir vergisine tabi tutulduğunu söyleyen Memiş, şöyle devam etti:

"Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için kalıcı tedbirler alınmalı ve yasal düzenlemelerin hayata geçmesinin yanı sıra uygulanmasındaki kararlılığın sürmesi de önemli. Aile hekimlerinin nöbet sorunu var bu konunun tekrar değerlendirilmesini istiyoruz. Toplu sözleşmede imza altına alınmasına karşın 112 çalışanlarının yemekleri konusunda uygulamada sorunlar var, bu da acil çözüm bekleyen bir konu. Süt izinlerinden döner sermaye kesilmemesi, sözleşmeli yöneticilerin yıllık izinlerinden döner sermaye kesilmemesi taleplerimiz var."

Bakan Akdağ ise, Sağlık-Sen’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Daha önceki bakanlığım ve bakanlık sonrası dönemde Sağlık-Sen’in çalışmalarını yakinen takip ettim ve biliyorum. Bakanlığım döneminde sağlık çalışanlarının sorunları, çözüm önerileri konularında ortak birçok çalışma yaptık. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak bize aktardığınız sorunlarla çözüm önerilerini önemsiyoruz. Biz de sorunların çözümünde, karşılıklı işbirliğine önem veriyoruz. İletilen konuları inceleyip, en kısa sürede hem imkan hem de yetkilerimiz ölçüsünde gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Ziyarette Sağlık-Sen Genel Başkan Vekili Semih Durmuş ile Genel Başkan Yardımcıları Kemal Çırak, Himmet Bayar, İdris Baykan, Mustafa Örnek ve Abdülaziz Aslan da hazır bulundu.
Kaynak: İHA