Mucit Öğrenciler Yumurtanın Bir Faydasını Daha Keşfetti

Aydın Gazipaşa Ortaokulu öğrencilerinin TÜBİTAK Bilim Yarışması kapsamında yaptığı bir çalışma yumurta kabuğunun en az yumurta kadar faydalı olduğunu ortaya çıkardı.

Mucit Öğrenciler Yumurtanın Bir Faydasını Daha Keşfetti
Sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez besinler arasında yer alan yumurtanın kabuğunun da hem sağlık, hem de tarım ve diğer alanlarda kullanılabileceği belirtildi. Proje kapsamında yumurta kabuğu ile beslenen bitkilerin gelişiminin daha sağlıklı ve hızlı olduğu ortaya çıktı.

Gazipaşa Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Gülseren Altıntaş öncülüğünde Berfin Yaren Öztürk ve Hayrunnisa Kurukaya; Mineralce çok zengin olan yumurta kabuklarının tarımda kullanılmasını artırmak, suni gübreler yerine doğal mineraller kullanmayı teşvik etmek ve çevreye, ekosistem ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak için yumurta kabuklarını çöpe atmak yerine değerlendirmeye karar verdi.

Yumurta kabuğunun bahçedeki haşereleri kovma, tencere çaydanlık temizleme, tebeşir yapımı, kaşıntılarda merhem olarak kullanma, yüz maskesi, kemik erimesine karşı uygun hale getirilip tüketilmesi gibi pek çok alanda kullanıldığını belirten Fen Bilimleri Öğretmeni Gülseren Altıntaş, “Biz de yumurta kabuğunun bu kadar faydaları var ise bitki gelişimi üzerinde de olumlu etkileri olabileceğini düşünerek öğrencilerimizle yumurta kabuklarının fasulyelerin gelişimi üzerindeki etkisini gözlemleyebilmek için kontrollü deney uyguladık. Olukça başarılı sonuçlar elde ettik” dedi.

“YUMURTA KABUĞUNDA 30’A YAKIN MİNERAL VAR”

İnsan vücudu için kalsiyumun hayati önem taşıdığını ve yumurta kabuğunda yüzde 98 kalsiyum, bunun yanında bor, kükürt, manganez, çinko gibi 30’a yakın mineral bulunduğunu belirten Altıntaş, doğal ortamda yaşayıp serbest gezinen tavukların yumurtalarının kabuğunun sağlık ve tarım alanında kullanılıp ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi.



Fuarda en fazla ilgi gören stantlardan biri olan proje ile ilgili bilgi veren Berfin Yaren Öztürk ve Hayrunnisa Kurukaya çalışmayı köy yumurtası ile yaptıklarını belirttiler. Öğrenciler; “Köyden topladığımız yumurtaların kabuklarını rondoda iyice ezip toz haline getirdik. Dört adet aynı boyda saksı temin edip numaralandırdığımız bu saksılara eşit miktarda konulan toprağa belli ölçülerde yumurta kabuğu ekledik. Tüm saksızlar aynı miktarda toprak, güneş ve su almasına rağmen uygun miktarda yumurta kabuğu ile desteklenen bitiler daha iyi gelişim gösterdi. Yaptığımız bu deney sonunda yumurta kabuğunun bitki gelişiminde de olumlu etki gösterdiği görüldü.

Ve bundan sonra yumurta kabuklarının asla zayi edilmeyip ufaltılarak tarlalara dökülebileceği sonucuna ulaştık. Böylece suni gübre kullanımı azaltılarak ekosisteme katkıda bulunabileceğimiz sonucuna ulaştık” dedi.

Kaynak: İHA