Yetiştirme Yurtlarındaki Kızlar Hayata Hazırlanıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İstanbul'daki yetiştirme yurtlarında büyüyen 1718 yaş aralığındaki genç kızlar, KADEM'in yürüttüğü 'Geleceğe İşbaşı' projesi kapsamında mesleki, teorik ve uygulamalı eğitim alıyor Tekstil ve moda tasarımı, turizm ve otelcilik, grafik tasarımı ve bilişim teknolojileri alanlarında eğitim gören 30 genç kız, 45 günlük eğitim sonunda istihdam edilecek KADEM Başkanı Yılmaz: 'KADEM Merkezinde kızlarımız 16 Mayıs'ta eğitim almaya başladılar ve toplam 45 gün 400 saat eğitim alacaklar. Eğitim sonunda da bize partner olmak isteyen şirketlerimiz aracılığıyla kızlarımıza istihdam sağlanacak. Eğitim sonunda İŞKUR, 320 gün bu kızlarımızın sigortalarını ve maaşlarını ödeyecek' 'Sadece yetiştirme yurdundaki kızlar değil, hapishanelerde hüküm giymiş ya da yakın zamanda tahliye olacak ve sığınma evlerindeki dezavantajlı kesimindeki kadınlara da eğitimler vereceğiz'

LALE BİLDİRİCİ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İstanbul'daki yetiştirme yurtlarında bulunan 17-18 yaş aralığındaki genç kızlar, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) yürüttüğü 'Geleceğe İşbaşı' projesi kapsamında mesleki, teorik ve pratik eğitim alarak, hayata hazırlanıyor.

Tekstil ve moda tasarımı, turizm ve otelcilik, grafik tasarımı ve bilişim teknolojileri alanlarında eğitim gören 30 genç kız, 45 günlük eğitim sonunda istihdam edilecek.

AA muhabirine konuşan KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, 'Geleceğe İşbaşı' projesiyle yetiştirme yurtlarındaki genç kızların hayata hazırlandıklarını söyledi.

'Geleceğe İşbaşı' projesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve İŞ-KUR ortaklığı ile yürüttüklerini anlatan Yılmaz, projeyi hayata geçirirken 30 genç kızla anket gerçekleştirildiğini ve kızların çalışabilecekleri alanları belirlemek amacıyla kendilerine uygun gördükleri branşlar arasında seçim yapmalarının sağlandığını söyledi.

Yılmaz, İstanbul'daki yetiştirme yurtlarında genç kızları birebir ziyaret ettiklerini ve yapılan anket sonucunda belirlenen alanlarda, gençlere uzmanlar tarafından tekstil ve moda tasarımı, turizm ve otelcilik, grafik tasarımı ve bilişim teknolojileri eğitimleri verildiğine dikkati çekti.

Yılmaz, şöyle konuştu:

'Yetiştirme yurdunda ve Çocuk Destek Merkezinde kalan genç kızlar, yarın toplumun kadınları olacaklar. Bu genç kızlara yönelik, onların hayata tutunmalarında, onların geleceklerini yeniden yapılandırma ve inşa etmeleri noktasında yanlarında olmak istedik. Bu kızlarımız, aileden uzak, sadece içinde bulundukları yetiştirme yurtları içerisinde tecrübe edinmiş. Bu kızlarımızın hayata tutunması bizim için çok önemliydi. Genç kızlarımız arasında eğitim alamayacak düzeyde psikolojik sorunları olan kızlarımız da vardı. Geleceklerinde rol sahibi olmak ve yol göstericiliği yapmak bizim KADEM'in kuruluş amaçlarından da biridir.'

Eğitim sonunda genç kızların Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika alacaklarını vurgulayan Yılmaz, iş birliği yaptıkları şirketlerde kızların istihdam edileceğini belirtti.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bütün kurumlar sertifika verebilir ama derdimiz bu kızlarımıza katılım sertifikası verip göndermek değil. Amacımız, yetiştirme yurdundaki kızlarımızın gelecekte işlerine yarayacak geçerliliği olan bir meslek sertifikası edinmeleridir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezleriyle birlikte ortak çalışmaya karar verdik. KADEM Merkezinde de kızlarımız 16 Mayıs'ta eğitim almaya başladılar ve toplam 45 gün 400 saat eğitim alacaklar. Eğitim sonunda da bize partner olmak isteyen şirketlerimiz aracılığıyla kızlarımıza istihdam sağlanacak. Eğitim sonunda İŞ-KUR, 320 gün kızlarımızın sigortalarını ve maaşlarını ödeyecek. Bu günler içerisinde kızlarımızı yerleştirdiğimiz iş yerlerinde, usta ve çırak ilişkisiyle, buradan aldıkları teorik eğitimi, işe girdikleri şirkette tam öğrenmelerini sağlayacağız. Gönüllü üyelerimiz de onları iş yerlerinde ziyaret edecek. Dolayısıyla eğitim verdik, 'siz kendinize iş bulun' demiyoruz.'

- Hapishanedeki kadın hükümlüler eğitilecek

Türkiye'ye yayılması planlanan proje kapsamında, hapishanedeki hükümlüler ve sığınma evlerindeki kadınlara da mesleki eğitimler verileceğini anlatan Yılmaz, 'Sadece yetiştirme yurdundaki kızlar değil, hapishanelerde hüküm giymiş ya da yakın zamanda tahliye olacak ve sığınma evlerindeki dezavantajlı kesimindeki kadınlara da eğitimler vereceğiz. Hayatın zorluklarını yaşayan ve o zorluklar içerisinden gelen genç kızlar ve kadınların ellerinden tutmak istedik' diye konuştu.

- Yurttaki kızların karne notları 'pekiyi'

'Geleceğe İşbaşı' projesinin kurumsal takipçisi, Uzman Sinay Avşar, yurtta büyüyen çocukların eğitim almaktan çok memnun olduklarını belirtti. Kızların eğitim aldıkları ilk günden itibaren, onlarda ciddi değişimler izlediğini dile getiren Avşar, şunları kaydetti:

'Kızlarımız projenin ne kadar değerli olduğunu idrak ettiler ve farkındalıkları arttı. Endişe ve kaygıları vardı ve bu kaygıların şimdi yüzde 80'inin ortadan kalktığına inanıyorum. İlk hafta sınav sonuçlarına baktığımızda, ortalamaları 100 üzerinden 65 gibi iyi bir puan oldu. Sınavdan sonra çok ciddi çalışma gayretleri var. Eğitim sonunda da işe girme fırsatları olacak. Mesleki eğitimler dışında da gün içerisinde yan etkinliklerimiz var. Uzmanlar tarafından sosyal ve psiko-sosyal aktiviteler yapılıyor. Bunlar arasında, grup terapileri, seminer ve film okuma atölyesi var. Hayata eksilerle başlanıyor, mesele bunların artıya dönüştürülmesidir. Topluma, bireylere ve kurumlara, STK'lara çok iş düşüyor. Onları hayata dahil etmek için hepimizin sorumluluğu var. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.'

Kaynak: AA