Türkiye'den 'Büyük Yeşil Duvar' Projesine Destek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afrika'da çölleşmeyi engellemek için hayata geçirilen, 'Büyük Yeşil Duvar' projesine destek verecek Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Arazi tahribatının dengelenmesi, çölleşmeyle ve kuraklıkla mücadele, çölleşmenin izlenmesine yönelik sistemlerinin oluşturulması, entegre havza yönetimi, orman ağaçları fidanlarının üretimi, iş birliği yapılacak konular arasında' 'Bu, sadece ağaçlandırma projesi değil, aynı zamanda kırsal kalkınmayı, oradaki insanların hayat seviyesinin iyileştirilmesini, arazi bozulumunun önlenmesini, insanların refahını artırmayı hedefleyen bir proje'.

ZEHRA AYDIN - Afrika'da giderek toprağı ele geçiren Sahra Çölü'ne karşı ekilebilir alanları korumak için hazırlanan, 'Büyük Yeşil Duvar' projesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı da destek verecek. Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı ile iş birliğine yönelik protokol, bu hafta içinde imzalanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı'nın hazırladığı, 'Büyük Yeşil Duvar' projesi ile Afrika'yı doğudan batıya kesen bir sınırda Cibuti'den, Senegal'e büyük bir yeşil duvar oluşturulmasının hedeflendiğini açıkladı.

Ajansa Burkina Faso, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sudan, Çad olmak üzere, 11 Afrika ülkesinin üye olduğunu belirten Bakan Eroğlu, Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı'ndan gelen talep üzerine bu hafta içinde Bakanlık ile Ajans arasında iş birliğine yönelik bir protokol imzalanacağını ifade etti.

Eroğlu, yapılacak protokolün amacının, çölleşmeyle mücadele konusunda Türkiye'nin tecrübesinin Ajans üyesi ülkelerle paylaşılması olduğunu bildirdi.

Protokolün içeriğine ilişkin bilgi veren Eroğlu, şunları söyledi:

'Protokolle Ankara'da geçen yıl ev sahipliği yaptığımız Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda Türkiye tarafından başlatılan Ankara Girişimi'nde öngörülen çölleşmeyle mücadeleye yönelik faaliyetlerin ve kurumsal kapasite geliştirme programının uygulanmasını hedefliyoruz. Türkiye'nin 5 milyon dolar katkısıyla Ankara Girişimi kapsamında başta Afrika ülkeleri olmak üzere, en az gelişmiş ülkelere, sözleşmenin gereklilikleri kapsamında, uluslararası iş birliği, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gibi konularda destek sağlanacak. Arazi tahribatının dengelenmesi, çölleşmeyle mücadele, su, rüzgar ve kumul erozyonuna karşı çalışmalar, kuraklıkla mücadele, çölleşmenin izlenmesine yönelik sistemlerinin oluşturulması ve kullanılması, entegre havza yönetimi, orman ağaçları fidanlarının üretimi, işbirliği yapılacak konular arasında.'

'Büyük Yeşil Duvar' projesi olarak adlandırılan Afrika kıtasını batıdan doğuya kesecek insan yapımı orman hattının, çölün daha da yayılmasını durdurmayı amaçladığını vurgulayan Bakan Eroğlu, 'Bu, sadece ağaçlandırma projesi değil. Bu proje aynı zamanda kırsal kalkınmayı, oradaki insanların hayat seviyesinin iyileştirilmesini, arazi bozulumunun önlenmesini, insanların refahını da artırmayı hedefleyen bir proje.' diye konuştu.

Kaynak: AA