Soğuk Hava Çeltik Üreticisini Endişelendiriyor

TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gamzeli: 'Havaların serin gitmesi nedeniyle çeltik filizleri bir türlü toprak altından çıkamıyor. Ülke genelinde çeltik ekimi yapılan bütün illerde havaların soğuk olması nedeniyle durum aynı' 'Eğer çeltik filizleri 10 gün daha su yüzüne çıkmazsa çürüme başlayacaktır. Bu da verim kaybına neden olur. İnşallah hava şartları bir an önce normale döner ve çiftçimiz sorunsuz bir sezon geçirir'

ÖZGÜR ALANTOR - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, soğuk hava nedeniyle çeltik filizlerinin toprak altından çıkamadığını, bu durumun bir süre daha devam etmesi halinde çeltiğin çürüyebileceğini söyledi.

Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı'nın çeltik ekiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Kızılırmak'tan alınan suyla Çankırı merkez ve Kızılırmak ilçesinde çeltik ekimi yapıldığını ifade eden Gamzeli, 'Ilgaz ilçemizde de Devrez Çayı'ndan alınan suyla ekim yapılıyor. Şu anda çiftçilerimizin çeltik ekimi için herhangi bir su problemi bulunmuyor.' dedi.

Çankırı genelinde 25 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını dile getiren Gamzeli, mayıs ayının ortalarında başlayan ekimin önemli bölümünün tamamlandığını kaydetti. Son dönemde havaların soğuk gitmesinin çeltiğe zarar verdiğine dikkati çeken Gamzeli, 'Çeltik sıcak hava ve sıcak suyu seviyor. Sıcak suda ve sıcak havada kendini yetiştiriyor. Havaların serin gitmesi nedeniyle çeltik filizleri bir türlü toprak altından çıkamıyor. Ülke genelinde çeltik ekimi yapılan bütün illerde havaların soğuk olması nedeniyle durum aynı.' diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının normale dönmesi temennisinde bulunan Gamzeli, 'Eğer çeltik filizleri 10 gün daha su yüzüne çıkmazsa çürüme başlayacaktır. Bu da verim kaybına neden olur. İnşallah hava şartları bir an önce normale döner ve çiftçimiz sorunsuz bir sezon geçirir.' ifadelerini kullandı.

Kızılırmak ilçesine bağlı Karamürsel köyünde çiftçilik yapan Köksal Alantor ise 15 yıldır çeltik ekimi yaptığını söyledi. Ekimin devam ettiğini anlatan Alantor, 'Çeltik ekim sezonu bu bölgede 15 gün önce başladı, arazilerin büyük bölümünde de tamamlandı. Çiftçiler, son kalan tarlalarını ekmeye devam ediyor.' dedi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyrettiğini dile getiren Alantor, bunun da çeltik üretimini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Çeltik filizlerinin şimdiye kadar suyun yüzüne çıkması gerektiğine işaret eden Alantor, '15 gün önce çeltik ekimine başladık. Normal şartlarda ekimden 1 hafta sonra çeltik filizleri suyun yüzüne çıkardı. İlk ektiğimiz tarlalarda 15 gün geçmesine rağmen hala filizler suyun yüzüne çıkmadı.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA