Kurtulmuş: ABD'nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD askerlerinin YPG armasıyla görünmesine ilişkin, "Rencide edicidir, dostuk ilişkisine zarar verir. Bu hatasından ABD’nin döneceğini ümit ediyoruz" dedi.

Kurtulmuş: ABD'nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruz
Kurtulmuş: ABD'nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruz
TBMM'de dün güvenoyu alan 65. Hükümet, ikinci Bakanlar Kurulu toplantısını bugün Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yaptı.

Yeni hükümetin yol haritasını aktaran Kurtulmuş, 'Başkanlık sistemi başta olmak üzere siyasi reformları tamamlamak önceliğimizdir' ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320'dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır. 80 maddelik eylem planımızın 34 tanesi bitmiştir.

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik sunum gerçekleştirdi. Mızıkçı bir yaklaşımla Avrupa'dan bazı siyasetçilerin davranışlarını uygun bulmuyoruz.

Türkiye'nin bu ciddiyeti ve meseleye sağlam bir iradeyle yaklaşmasının hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Bir mızıkçı anlayış içerisinde Türkiye'nin vize serbestisine yaklaştığı noktalarda, bu meseleyi geri bıraktırma, bu meseleyi tehir etmek için Avrupa'dan bazı siyasetçilerin içine girmiş olduğu tavırları, davranışları anlamadığımızı, bu söz ve tavırları uygun bulmadığımızı da ifade etmek isterim.

MGK'nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel Devlet Yapılanması ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak, bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir.

Terörle mücadele bir tek örgütü yürütülen bir mücadele değildir. Sadece şehirler değil, kırsalda da son derece kararlı, ciddi bir mücadele veriliyor. Canlı bombaları da kullanan organize terör örgütleriyle de karşı karşıyayız. Nerede ne yapmamız gerekiyorsa yaparız.

Ne Türkiye, Rusya'yı gözden çıkarabilir, ne de Rusya Türkiye'yi gözden çıkarabilir. Her iki ülkede birbirini gözden çıkaramaz. Vurulma anında uçağın kimliği bilinmiyordu. Türkiye bile bile kasten bu uçağın düşürülmesinde yer almamıştır. Uyarıların sonucudur. Bu meseleyi uzatılmasının Rusya'ya fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. Keşke bu yaşanmasaydı, keşke bu gerilim yaşanmasıydı. Umut ediyoruz ki en kısa zamanda çözülür.

(Almanya'daki Ermeni tasarısı) Aradan bir asır geçtikten sonra o hesabı, o defteri karıştırmak isteyenleri anlamak mümkün değil. Parlamentoların görevi eski defterleri karıştırmak değildir. Parlamentoların vazifesi, elindeki belgeleri araştırmacılara sunmaktır, bu olayların aydınlatılmasına destek olmaktır. Almanya Türkiye'yle olan ilişkilerine dikkat göstermelidir. Türkiye-Almanya ilişkileri son derece yakın, sosyolojik bir ilişkidir.

(ABD askerlerinin YPG armasıyla görünmesi) Rencide edicidir, dostuk ilişkisine zarar verir. Bu hatasından ABD'nin döneceğini ümit ediyoruz.

Türkiye'nin daha etkin bir yönetim sistemine sahip olmasını istiyoruz. Seçim öncesinde bu sözleri vermiştik, şimdi unuttuk diyemeyiz. En kısa zamanda başkanlık sistemiyle ilgili teklifimiz TBMM'ye getirilecektir. Türkiye'nin ufkunda erken seçim yoktur.'


Kurtulmuş: ABD'nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruzABD askerlerinde YPG armasıKurtulmuş: ABD'nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruzErdoğan: ABD'nin PYD'ye verdiği desteği kınıyorum