Kars'ta Tabyalar Yine Sahipsiz Kaldı

Kars’ta bulunan tabyalardan bazıları koruma altına alınırken, bazıları da sahipsizlikten hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

Atatür Mahallesi’nde bulunan Karadağ Tabya, geçen yıl yetkililerce içerisi temizletilerek koruma altına alınmıştı. Geçen süre içerinde yine sahipsiz kalan Karadağ Tabya yeninden hayvan barınağı olarak kullanılmaya başladı.

Kars’ta 1848-1853 tarihleri arasında Sultan Abdulmecit tarafından yaptırılan 250 kişilik Karadağ Tabyası’nın duvarları yıkılmış, demir kapıları ile pencereleri kesilmiş ve hayvan barınağı da olarak kullanılan tabyanın son durumu içler acısı. Bünyesinde yaklaşık 46 tane tabyayı barındıran Kars, tabyalar şehri olma özelliğiyle dikkat çekerken, bugüne kadar tabyaların birkaçının dışında büyük çoğunluğunun sahipsiz kalması ise dikkat çekiyor.

“KARADAĞ TABYASI”

Kars’ta bulunan en büyük tabyalardan biridir. Arap ve İnönü Tabyaları ile birlikte bölgede çepeçevre savunma imkanı sağlamaktadır. Tabyada sığınak, Kışla binası, süvari hendeği, hendeği ateş altına alan mazgallar ve irtibat hendekleri mevcuttur. Tabyada Arap Baba olarak bilinen, Karadağ Muhafız ve Topçu Takım Komutanı M. Haşimi Kanevi’nin mezarı vardır. Tabya 20’nci Yüzyıl başlarında Ermeni hapishanesi olarak kullanılmıştır.

Karadağ Tabyası’nın en önemli özelliği ise düşmanın gece sızmasını önlemek için hiçbir tabyada olmayan bir sisteme sahip olmasıdır. Tabya’nın Kışla binasının tonoz kemerli çatısında dökümden yapılmış 100 cm çapında ve konik biçimli bir dinleme borusu bulunuyor.
Kaynak: İHA