İztuzu Plajında Tahliye Başladı

Muğla Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, işgalci olduğu iddia edilen DALÇEV AŞ'nin, İztuzu Plajı'ndan kolluk kuvvetleri marifetiyle tahliye edilmesine başlandı MSKÜ Danışmanı Ayhan:'Firma 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, 2015'e 739 sayılı karar ile yerin üniversiteye teslim edilmesi gerektiğini belirtti' DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Oruç: 'Yargıtay bizim protokolümüzün geçerliliğini onayladı'

Muğla Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda, İztuzu Plajı'nda işgalci olduğu iddia edilen Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limidet Şirketi'nin (DALÇEV) kolluk kuvvetleri marifetiyle tahliye edilmeye başlandı.

Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde işletme hakkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde (MSKÜ) olan İztuzu Plajı'nda, işgalci olduğu öne sürülen DALÇEV tahliyesi için Muğla Valiliği karar aldı.

'Suçu önlemek, toplumsal olayların önüne geçmek' ifadesinin bulunduğu karar, Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince, DALÇEV şirketi yetkililerine tebliğ edildi.

DALÇEV'in 1 numaralı büfedeki faaliyeti sonlandırılırken, plajdaki şezlong ve jeneratörler, üniversitenin plaj işlemesinde çalışan personel tarafından boşaltıldı. Yaklaşık 50 kişiden oluşan jandarma ve komando timleri çevrede önlemi aldı.

MSKÜ danışmanı Mehmet Ayhan, gazetecilere yapığı açıklamada, plajın valilik kararı ile boşaltıldığını söyledi.

İztuzu Plajı'nın, üniversiteye tahsisine ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile üniversite arasında protokol olduğunu hatırlatan Ayhan, 'Firma 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, 2015'e 739 sayılı karar ile yerin üniversiteye teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Valiliğe müracaat ettik. Valilik hem kararın uygulanmasını, hem de 5442 sayılı Yasa gereği plajın boşaltılıp, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edilmesine karar verdi. Onlar da bize teslim edecek.' dedi.

- Yargıtay bizim protokolümüzün geçerliliğini onayladı

DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç ise plajdan cebir yoluyla boşaltıldıklarını belirtti.

Oruç, Yargıtay'ın bakanlığın iptal ettiği protokolün geçersizliğine hükmettiğini, yerel mahkemenin verdiği kararı da Yargıtay'ın onadığını öne sürerek, 'Muğla Valisi emretti diye, şu anda bizim şirket merkezimiz olan dünyaca ünlü Dalyan boğaz ağzından zorla, cebirle çıkartılıyoruz. Maalesef, Yargıtay kararının bile hiç önemi yok. Yargıtay bizim protokolümüzün geçerliliğini onayladı.' diye konuştu.

- Olay

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014 tarihinde Muğla Valiliği bünyesinde kurulmuş olan, Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketinin (MUÇEV) yaptığı ihaleyle, özel girişim DALÇEV'e verilmişti. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. MUÇEV, 10 Kasım 2014 tarihinde İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı göndermişti. Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelenmiş, bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesinin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurmuştu.Belediyenin, Valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesine açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajının işletmesini, imzalanan protokolle MSKÜ'ye vermişti.Üniversite yetkilileri de geçtiğimiz hafta İztuzu Plajının özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutarak Ortaca Kaymakamlığına şikayette bulunmuştu.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Valiliğine gönderilen yazıda, 'İztuzu Plajı'nın DALÇEV tarafından işgal edildiği iddiasıyla kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması' istenmişti.
Kaynak: AA