Baba Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Ali Dönmez, yaklaşık 40 yıldır uğraştığı ve yok olmaya yüz tutmuş sepetçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde 48 yaşındaki Ali Dönmez, yaklaşık 40 yılını verdiği sepetçilik mesleğinin yok olmaması için uğraş veriyor.

Akseki ilçesinde yaşayan Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte sebze ve meyvenin taşındığı, çiftçinin ve çobanın azığını koyduğu sepetleri ürettiğini anlatarak, sebze ve meyvelerin kovalarda toplanmaya başlanmasından sonra mesleğinin yok olmak üzere olduğunu söyledi.

Sepet yapmayı 8 yaşında babasından öğrendiğini anlatan Dönmez, yumurta sepeti başta olmak üzere sepeti boy boy ve çeşitli büyüklüklerde yaptığını kaydetti.

Dönmez, sepetin yapımının büyüklüklerine göre yarım saat ila 2 saat sürdüğünü dile getirerek, 'Örneğin 20 yumurta alabilecek bir sepeti 30 dakikada yapıyorum. Sepetin sağlam olması için kargı çubuklarını çok sıkı örmek zorundayız.' diye konuştu.

Sepeti örmek için kargı ve hayıt dallarını kullandığını anlatan Dönmez, şöyle devam etti:

'Ölçümleri yaparak ortasını buluyorum. Hayıt dallarıyla öncelikle sepetin dip kısmını ördükten sonra mersin çubuğuyla tabanını örme işlemi yapıyorum. İskeleti oluşturduktan sonra kargı çubuğunu bıçakla dörde bölerek sepeti örme işlemini tamamlıyorum.'

Sinanhoca Mahallesi'nde yaşayan 83 yaşındaki Sait Ali Dönmez de 65 yıl sepet örme işi yaptığını ve hastalığı nedeniyle bu işi artık yapamadığını anlattı.

Kaynak: AA