Akyaka İskelesine Yasal Düzenleme

Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi statüsü almasının ardından Ula’nın Akyaka mahallesindeki Kadın Azmağı ve İskele Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulan MUÇEV’e verilmişti. İskelenin işletilmesi konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla MUÇEV yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla ilgili kurumlara başvuru yaptı.

Akyaka İskelesine Yasal Düzenleme
Özel Çevre Koruma alanında bulunan Akyaka İskelesi ile ilgili MUÇEV tarafından Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru kabul edildi. Başvurunun kabulünün ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne de başvuru yapılarak önümüzdeki günlerde yapılacak yasal düzenlemelerin onaylanması bekleniyor.

Şu anda yasal bir düzenleme olmadığı için dışarıdan gelen teknelerin hiçbir ücret ödemediği, iskeleyi kullandıkları ve Akyaka’da başta Kadın Azmağı turu ve Sedir Adası turu düzenleyen teknelerin kullanım ücreti ödemeleri nedeniyle haksız rekabetin ortaya çıktığı açıklandı.

Akyaka Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, kooperatif olarak kullandıkları 70 metrelik alana ücret ödediklerini, fakat dışarıdan gelen teknelerin yasal boşluk nedeniyle herhangi bir ücret ödemediklerini söyledi.

Gümüş, “İskelenin işletme hakkı yasal olarak MUÇEV’e devredildi. Geçmişte yaşadığımız sıkıntılardan MUÇEV geldikten sonra kurtulduk. Şimdi tek sıkıntımız bu alanın işletmesi ile ilgili boşluğun giderilmesi. Bu konuda MİÇEV gerekli başvurularını yaptı. Önüne gelen bu alana teknesini bağlayamayacak. Bizler ve azmağı kullanan küçük tekneler nasıl ücret ödüyorsa, dışarıdan gelen tekneler de bu ücreti ödemek zorunda” dedi.

Kaynak: İHA