Türkiye'nin Yardım Eli 15 Bin 300 Kilometreye Uzandı

Vanuatu Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Atar: 'Vanuatu Avrupa ülkelerinde ilk fahri konsolosluğunu Türkiye'de İstanbul'da açmıştır. Vanuatu'nun Avrupa'da atadığı ilk fahri konsolos olmanın onurunu taşımaktayım. Bu elbette ülkemizin bölgesinde ve dünyada önemli ve güçlü bir ülke olma yönündeki ilerleyişinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır' 'Vanuatu'da gıda güvenliği, Vanuatu'ya daha fazla turist çekebilmek amacıyla Türk mutfağının Vanuatulu profesyonellere öğretilmesi, Vanuatu'dan ülkemize burslu öğrencilerin davet edilmesi, Vanuatulu gazetecilerin ülkemizi ziyaretleri Türkiye'ye duyulan ilginin göstergelerindendir'

SEFA MUTLU - Vanuatu Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Mehmet Atar, 'Vanuatu Avrupa ülkelerinde ilk fahri konsolosluğunu Türkiye'de İstanbul'da açmıştır. Vanuatu'nun Avrupa'da atadığı ilk fahri konsolos olmanın onurunu taşımaktayım. Bu elbette ülkemizin bölgesinde ve dünyada önemli ve güçlü bir ülke olma yönündeki ilerleyişinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.' dedi.

Atar, son yıllarda gelişen Türkiye ve Vanuatu ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Vanuatu Türkiye ilişkilerinin 2008'den sonra ivme kazandığını dile getiren Atar, bu manada Mayıs 2013'te Vanuatu Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosluluğu'nun açılmasının önemli bir adım olduğunu hatırlattı.

Atar, şöyle devam etti:

'Bu şu nedenle de önemlidir; Vanuatu Avrupa ülkelerinde ilk fahri konsolosluğu'nu Türkiye'de İstanbul'da açmıştır. Vanuatu'nun Avrupa'da atadığı ilk fahri konsolos olmanın onurunu taşımaktayım. Bu elbette ülkemizin bölgesinde ve dünyada önemli ve güçlü bir ülke olma yönündeki ilerleyişinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu tarihten itibaren TİKA, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve ayrıca THY ile gerçekleştirdiğimiz projeler iki ülke açısından son derece faydalı oldu.' diye konuştu.

- Vanuatu'da Türk mutfağı ilgisi

Yakın geçmişte Vanuatulu aşçıların Türkiye'ye geldiklerini anımsatan Atar, 'Vanuatu'da gıda güvenliği, Vanuatu'ya daha fazla turist çekebilmek amacıyla Türk mutfağının Vanuatulu profesyonellere öğretilmesi, Vanuatu'dan ülkemize burslu öğrencilerin davet edilmesi, Vanuatulu gazetecilerin ülkemizi ziyaretleri Türkiye'ye duyulan ilginin göstergelerindendir.' ifadelerini kullandı.

Atar, söz konusu dönemde Vanuatu'ya ihracatın 1 milyon dolar seviyesinden 5 milyon dolar seviyesine yükseldiğine vurgu yaptı.

- Doğal afetlerde Türkiye Vanuatu'nun yanında

Bu kadar uzak iki ülkenin ilişkilerinin bu hızda ilerlemesinin önemine işaret eden Atar, şöyle devam etti:

'7 Aralık 2013 tarihinden itibaren Vanuatu'ya seyahat eden Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmiştir. 7 Haziran 2014 tarihinde Türkiye ile Vanuatu arasında, politik, ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iş birliği mutabakat zaptı imzalanmıştır. Mart 2015'te ülkede ciddi bir kasırga felaketi yaşanmış ülkemiz Vanuatu’ya önemli bir yardımda bulunmuştur.'

Atar, Vanuatu'da yaşanan olumsuzluklara rağmen Vanuatulu öğrencilerin Türkiye'de eğitim alma konusunda istekli olduklarını söyledi.

Çok sayıda öğrencinin Türkiye'de burslu eğitim almak için başvuruda bulunduğu bilgisini veren Atar, Türkiye'de eğitim alan Vanuatulu öğrenci sayısında yakın gelecekte artış olacağını ifade etti.

Atar, Türk hükümetinin Vanuatu ve diğer pasifik adalarına karşı politikalarını değerlendirerek, şunları aktardı:

'Ülkemiz 2013'te Pasifik Adaları Forumu'na, diyalog ortağı olmuştur. Asya Pasifik açılımlarının bir sonucu olarak Pasifik Ada ülkelerinde bir büyükelçiliğimizin açılması planlanmaktadır. Büyükelçiliğimiz, nüfus ve ekonomik potansiyelinin büyüklüğü nedeniyle Vanuatu'nun komşu ülkesi Fiji'de açılacaktır. Fiji'de büyükelçiliğimizin açılması ardından Vanuatu Türkiye ilişkileri aynı zamanda bölgedeki tüm Pasifik Ada ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkiler gelişecek ve daha güçlenecektir.'

- 'Vanuatu Türkiye için önemli bir yatırım alanı olabilir'

Atar, Vanuatu'nun Türkiye için önemli bir yatırım potansiyeli barındırdığını dile getirerek, 'Vanuatu'nun da içinde bulunduğu Pasifik Ada ülkelerinin ortak özellikleri, Avustralya ve Yeni Zelanda ile güçlü ilişkileri olması, dünya pazarlarına uzaklıkları, zengin maden kaynakları, balıkçılık, meşhur tarım ürünleri (et, vanilya kahve gibi) ve turizm potansiyelleri olması şeklinde sıralanabilir. Avustralya ve Yeni Zelanda ardından Asya ülkeleri de tüm alanlarda Pasifik Ada ülkeleri ile ticaret hacmini genişletmektedir. Bu ilişkilerden şüphesiz şimdi olduğu gibi gelecekte ülkemiz insanı ve Avustralya'daki sayıları 150 bini aşan vatandaşımız da olumlu yönde etkilenecektir. Diğer taraftan gelişen teknolojinin bir sonucu olarak uzaklığı engel gibi görmeyen yatırım ve ticaret alanları genişleyecektir.' dedi.

Bilgi ve tecrübe paylaşımı ile ilişkileri güçlendirmek amacıyla Marmara Adası ile Vanuatu'daki benzer özellikli Espiritu Santo Adası arasında kardeş şehir anlaşması imzalandığını anımsatan Atar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da Vanuatu'da İslam ve insanlık adına çalışmaları olduğunu kaydetti.

Atar, 10-15 Mayıs'ta Antalya'da yapılacak plaj voleybol turnuvasına Vanuatu takımının da katılacağı bilgisini vererek, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi temennisinde bulundu.
Kaynak: AA