'Shakespeare'in 400. Ölüm Yıl Dönümü' Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ile Kültür ve Sanat Öğrenci Kulübü tarafından “Shakespeare'in 400. Ölüm Yıl Dönümü” konferansı düzenlendi.

Prof. Dr. Refik Kadija, Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta, William Shakespeare’in yaşamı, şiirleri ve oyunları üzerine dünyanın her yerinde çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bu araştırma ve çalışmaların Rönesans’tan bu yana devam ettiğini ifade eden Kadija, 'Shakespeare’in oyunlarının temaları, motifleri, karakterleri ve mekanları farklı düzlemlerde yeni sosyo-kültürel ve jeo-politik okumalara açıktır. Geçen yüzyıl süresince, Shakespeare’in belirli oyunlarının çevirileri, sahnelenmeleri ve oyunlardaki belirli temalar, karakterler ve mekanların yorumları ayrıca jeo-politik propaganda araçları olarak da kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun ekonomik, siyasi ve kültürel gelişmelerde oynadığı büyük rolün altını çizer. 'Venedik Taciri' ve 'Othello' gibi oyunlarında Shakespeare, Venedik ve diğer Akdeniz mekanlarında Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanların karşılıklı etkileşimini konu edinmektedir.' diye konuştu.

Kaynak: AA