Kolluk Gözetim Komisyonu kuruluyor

Kolluk Gözetim Komisyonu’nun kurulması hakkındaki kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kolluk Gözetim Komisyonu kuruluyor
Kolluk Gözetim Komisyonu kuruluyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, 277 sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerde, Kolluk Gözetimi Komisyonu'nun kurulması kabul edildi.

Kolluk Gözetim Komisyonu'nun, kolluk kuvvetlerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezası gerektiren eylemlerinden, tutumlarından veya davranışlardan dolayı idari merciler tarafından yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasını ve izlenmesini amaçladığı belirtildi. Komisyon, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığında, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı, Bakanlık Birinci Hukuk Müşaviri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, üniversitelerin ceza ve ceza usul hukuku ana bilim dallarından Bakan tarafından seçilecek üç adaydan birisi ve Adalet Bakanı'nın teklif edeceği üç adaydan Bakanlar Kurulunca seçilecek birer üyeden oluşacak. Komisyona seçilen üniversite öğretim üyeleri ve serbest avukatların görev süresinin dört yıl olacağı kaydedilerek öğretim üyelerinin ve avukatların tekrardan seçilebileceği ifade edildi.

Komisyonun, kolluk kuvvetlerinin işlediği iddia edilen suçlardan veya disiplin cezası gerektiren eylem, tutum ve davranışlardan dolayı gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyebileceği belirtildi. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin kolluk şikayet sisteminin işleyişi hakkında İçişleri Bakanlığı'na önerilerde bulunabileceği de ifade edildi. Kolluk Gözetim Komisyonu'na ile 35 kişilik kadro ihdas edileceği belirtildi.

Kaynak: İHA