Deniz Aslanı-2016 Yarın Başlıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının yarın yapacağı Deniz Aslanı-2016 Arama Kurtarma Tatbikatı öncesi İzmir Konak Orduevi Ek binasında tatbikata ilişkin basın bilgilendirme brifingi verildi.

Deniz Aslanı-2016 Yarın Başlıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma unsurlarının icra edeceği Deniz Aslanı-2016 Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğünün Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM)’nin katılımıyla Ege denizinin uluslararası suları ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde 03-06 Mayıs tarihleri arasında icra edilecek. Tatbikat öncesi İzmir Konak Orduevi Ek binasında Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan tarafından tatbikata ilişkin basın bilgilendirme brifingi verildi.

“İKİ SAFHADA YAPILACAK”

Yarın sabah başlayacak tatbikatın, bir senaryo içerisinde arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerini geliştirmek, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Teşkilatı ile Türk Arama Kurtarma Teşkilatı arasındaki koordinasyon usullerini ve arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek, arama kurtarma tatbikatı esnasında ortaya çıkabilecek aksaklıkları tespit etmek ve gidermek amacıyla yapılacağı belirtildi. Tatbikata fiili olarak, Genelkurmay Başkanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma unsurları ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi katılacak.

“DÜŞEN UÇAKTAN YOLCULAR KURTARILACAK”

Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatının 2 safhada icra edileceğini söyleyen Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, ilk senaryoda bir deniz uçağının tehlike sinyali vermesinin ardından denize düşen uçakta bulunan yolcu ve mürettebatın kurtarılacağını açıkladı.

1 numaralı tatbikat sahasında icra edilecek senaryo gereği tatbikat sahasından Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) tarafından alınan tehlike sinyalinin Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (DAKKM) iletileceğini anlatan Yılmazarslan, "DAKKM, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden unsur talep edecek. TSK tarafından arama kurtarma harekatına destek amacıyla 1 fırkateyn, 1 arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri görevlendirilecek. Olay yerine sevk edilen arama kurtarma uçağı, kazazedelerin bulunduğu mevkiye SAR kiti atacak. Sahil güvenlik helikopteri ve bir bot, SAR kitinden birer kazazede kurtarılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma uçağından olay yerine paraşütle kurtarma botu ve arama kurtarma ihtisaslı 5 personel atılacak. Verilecek emirle kurtarma manevraları icra edilecek” dedi.

YOLCU GEMİSİNDEN TEHLİKE SİNYALİ

İkinci senaryo için iki numaralı tatbikat sahasına geçileceğini ifade eden Yılmazarslan, “Bu faaliyet kapsamında içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan yolcu gemisinden tehlike sinyali alınması üzerine arama kurtarma harekatı icra edilecek. Yolcu gemisinden 13.00-13.30 saatleri arasında verilecek EPIRB tehlike sinyali, AAKKM tarafından DAKKM’ye iletilecek. Bölgeye sevk edilecek sahil güvenlik uçağı tarafından kazazedeler tespit edilecek. Denizde bulunan kazazedeler sahil güvenlik korveti Yaşam’a ait ani müdahale botlarıyla kurtarılacak. Sahil güvenlik helikopteri tarafından Sahil Güvenlik Özel Harekat personeli yolcu gemisine indirilecek ve gemide emniyetli tahliye istasyonu oluşturacak” şeklinde konuştu.

Sonra iki sahil güvenlik botunun yolcu gemisinin iskele ve sancak tarafına yanaşarak kazazedelerin tahliye edileceğini anlatan Yılmazarslan, “Güvertede mahsur kalan kazazedeler, farklı kuvvetlere ait 3 helikopter tarafından kurtarılarak sahil güvenlik korveti Yaşam’a tahliye edilecek. Tüm kazazedelerin kurtarılmasının ardından sahil güvenlik korveti Yaşam ve TCSG 91, su toplarıyla yolcu gemisindeki yangına müdahale ederek söndürecek. Tatbikatın tamamlanmasının ardından arama kurtarma görev birlikleri İzmir’e intikale geçecek” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA