Artvin'de Amfibik Araç Hayat Kurtaracak

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, ulaşımın güç olduğu afet ve acil durum bölgelerinde arama-kurtarma operasyonlarının herhangi bir engele takılmadan hızla tamamlanması amacıyla alınan 40 adet amfibik araçtan birisi de Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

Artvin'de Amfibik Araç Hayat Kurtaracak
Tahsis edilen amfibik aracı Artvin Valiliği önünde inceleyen Artvin Valisi Kemal Cirit, araçla ilgili AFAD Artvin Müdürü Mehmet Salih Avcı’dan bilgiler aldı.

Arama-kurtarma aracının dünyada çok az ülkenin envanterinde bulunduğunu ve 148 bin lira değerindeki 8x8 amfibik aracın her türlü arazi koşulunda görev yapabileceğini belirten AFAD Artvin Müdürü Mehmet Salih Avcı, su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın ve deprem gibi afetlerle karşı karşıya kalındığından, hayat kurtaran amfibik özelliğe sahip aracın; yolu olmayan açık, engebeli ve eğimli arazilerde, enkazların arasında, bataklık ve sığ sularda ya da yoğun karlı arazilerde kullanılabileceğini de söyledi.



Avcı, “8x8’ler 50 derece dik yokuşları çıkabiliyor, 45 derece yan eğimli arazilerde yol alabiliyor. Enkazda hareket kabiliyetine sahip olan bu araçlar, 27 litre benzinle 8 saat aralıksız olarak arama-kurtarma faaliyeti yürütebiliyor. Karada 6, suda ise 4 personel taşıma kapasitesine sahip araçlar, sedye konulduğunda ise 3 personel taşıyabiliyor” dedi.

Aracın her türlü engelde gidebildiğini ve bu araç ile arama-kurtarma faaliyetlerinin bir adım daha ileriye gideceğine inandığını vurgulayan Vali Cirit, “İlimiz coğrafi konum itibarıyla oldukça zor ve engebeli bir yapıya sahip. Ulaşılması zor engebeli arazilerde, ırmak ve derelerde çok rahat kullanılıp kazazedelere ulaşılabilecek bir araç ilimize tahsis edildi. Hayırlı uğurlu olsun. Allah kazasız belasız kullanmak nasip etsin. İnşallah insanlarımız bu araca muhtaç olmaz. Kazasız belasız günler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA