Ayvalık'ta İlk Kurşunun Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kurtuluş Savaşı’nda işgal güçlerine karşı Yarbay Aliçetinkaya komutasındaki 171. Alay tarafından 29 Mayıs 1919 tarihinde atılan ilk kurşunun yıldönümü kutlandı.

Ayvalık'ta İlk Kurşunun Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
İlçe merkezindeki gerçekleşen kutlama töreninde; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ,Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, daire amirleri, gaziler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın alanda bulunanlar tarafından coşkuyla seslendirilmesinin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda çelenkler anıta sunuldu.

İstiklal okulu öğrencileri Fatma Duba ve Hüseyin Akıncı adlı öğrenciler tarafından şiirler okunduğu törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Jandarma Teğmen Yusuf Güvenilir yaptı.

Teğmen Güvenilir, Anadolu topraklarını korumak için ateşlenen ilk asker kurşununun Ayvalık’tan atıldığını ve bu ilk kurşunun Kurtuluş Savaşı’nın da meşalesi olduğunu belirtti.

Ayvalık’ta ilk kurşunun Türk Milleti ile tüm dünyaya mal olduğunu vurgulayan Teğmen Yusuf Güvenilir sözlerini Ulu Önder Mustafa Kemal’in “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” özdeyiş ile tamamladı.

Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise; Başkan Gençer ‘’ 97. yıl önce Ayvalık’ta atılan ilk askeri kurşunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasına ait ilk adımlardan biri olduğunu vurgulayarak, “29 Mayıs’ta Yunan Askerleri Ayvalık’a çıkmak istemiştir. Ama karşılarında 172. Alayın komutanı Yiğit Yarbay Ali Çetinkaya ve yiğit askerleri bulmuşlardır. Kurtuluş Savaşı’nda düşmana atılan ilk kurşun Ali Çetinkaya ve arkadaşlarına nasip olmuştur. Bu kurşun 8-9 yıldır savaşan Anadolu İnsanı’na bir umut, Mondros’ta kaybettiklerimize karşı ise bir güç olmuştur. Bu gücü yaratan felsefe Ayvalık’tan başladığı için bu gururu Ayvalık ve çevresi, 97 yıldır yaşıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından minik öğrenciler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterimleriyle tören sona erdi.
Kaynak: İHA