ABD'de Tüketici Güven Endeksi Geriledi

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) mayıs sonunda 94,7'ye düştü.

Michigan Üniversitesi'nin verilerine göre UMICH, mayıs sonunda ay ortasına kıyasla 0,7 puan azalarak 94,7 oldu. Endekse ilişkin piyasa beklentisi 95,4 olarak belirlenmişti.

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Direktörü Richard Curtin, yaptığı açıklamada, tüketicilerin mayıs sonunda ay öncesine göre daha az iyimser olduğunu kaydederek, yine de düşük faiz oranları nedeniyle taşıt ve konut satışlarına dair olumlu algının mayısta bir önceki aya göre arttığını belirtti.

Gayrisafi yurtiçi hasıladaki zayıf artışa rağmen tüketicilerin finansal beklentilerinde iyimser olduğuna dikkati çeken Curtin, şu anda tüketicilerin gördüğü en büyük belirsizliğin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek aylarda faiz artırım kararından ziyade, 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra kurulacak yeni hükümetin ekonomi politikaları olduğunu vurguladı.

Ayrıca Michigan Üniversitesi cari durum endeksi mayıs ortasında 108,6 puandan mayıs sonunda 100,9 puana geriledi, beklentiler endeksi aynı dönemde 87,5'ten 84,9'a düştü.

Michigan Üniversitesi 1 yıllık enflasyon tahmini yüzde 2,8'den 2,5'e çekilirken, 5-10 yıllık enflasyon tahmini de yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseltildi.

Kaynak: AA