TBMM Hükümlü Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Üyesi Özkan Açıklaması

'Bizler henüz Türkiye cezaevindeki ihlalleri ortadan kaldıramamışken İspanya cezaevlerindeki ihlalleri araştırmak niyetinde olan bir komisyon olduğuna inanmıyoruz'.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Üyesi, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, 'Bizler henüz Türkiye cezaevindeki ihlalleri ortadan kaldıramamışken İspanya cezaevlerindeki ihlalleri araştırmak niyetinde olan bir komisyon olduğuna inanmıyoruz.' dedi.

Özkan, HDP'nin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri ile birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, komisyon bünyesinde cezaevlerinde yaşanan ihlallere ilişkin kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun toplantılarında cezaevlerinde yaşanan ihlallere vurgu yaptıklarını söyledi.

Komisyonun kısa bir süre önce Tekirdağ ve Bakırköy cezaevlerinde incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Özkan, 'İhlalleri açıkça tespit etme imkanına kavuştuk. Bu çalışmalar kapsamında bir yurt dışı cezaevinde incelemeler yapılması yönünde Komisyon Başkanı ve AKP'li üyelerin bir fikri vardı. Hiç görüşülmeden, üyelerle fikir alışverişi dahi yapılmadan bir İspanya ziyareti gerçekleştirileceği, bizlere 10-15 gün önce bildirildi.' dedi.

Özkan, ziyarete katılacaklarına dair komisyona bildirimde bulunduklarını, dün kendilerine bir dönüş yapıldığını ve ziyaretin gerçekleştirilmeyeceğinin bildirildiğini söyledi. Özkan, 'Komisyon Başkanı Mehmet Metiner, İspanya gezisinin ülkedeki seçimlerden kaynaklı iptal edildiğini bize telefonda aktardı.' diye konuştu.

Cezaevlerinde yaşananların artık kelimelere sığmayacak boyutta olduğunu savunan Özkan, 'Bizler henüz Türkiye cezaevindeki ihlalleri ortadan kaldıramamışken İspanya cezaevlerindeki ihlalleri araştırmak niyetinde olan bir komisyon olduğuna inanmıyoruz. Bu gezinin esas sebebinin, yaz aylarında İspanya'yı gidip görmek ve turistik amaçlı olduğuna kanaat getirmiş bulunmaktayız.' değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA