Sahte Pasaportla Umreye Gitmeye Çalışan 98 Uygur'un Yakalanması

Çin, sahte pasaportla yakalanan 98 Uygur'un kanuni haklarının korunmasına ilişkin Türk makamlarıyla iletişime geçtiklerini belirtti.

Çin, sahte pasaportla umreye gitmek çalışırken Türkiye'de yakalanan Çin vatandaşı 98 Uygur'un kanuni haklarının korunmasına ilişkin Türk makamlarıyla iletişime geçtiklerini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, olağan basın toplantısında, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Çin vatandaşı 98 Uygur'un sahte pasaportla yakalanmasının ardından Çin'in Ankara Büyükelçiliği ve Türk makamlarıyla iletişime geçtiklerini, konunun kanuni çerçevede ele alınması ve ilgili şahısların kanuni haklarının garanti altına alınması talebinde bulunduklarını söyledi.

Hua ayrıca, ilgili konuda pasaport temini yapan elebaşı dört kişinin Türk makamları tarafından gözaltına alındığını ve diğer 98 kişinin ise serbest bırakıldığını ifade etti.

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'den 16 Mayıs'ta tarifeli uçakla İstanbul'a gelen 98 Uygur'un, daha önceden hazırlanmış Kırgızistan pasaportları ile Cidde'ye gitmek üzereyken emniyet yetkilileri tarafından Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaportları temin eden 4 kişi ile gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Uygurlar, sınır dışı edilmek üzere İstanbul Göç idaresi yetkililerine teslim edilirken, sahte pasaport düzenleyen 4 kişinin ise gözaltına alındığı bildirilmişti.

- Güney Çin Denizi

Öte yandan basın toplantısında Hua, G7 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Güney Çin Denizi meselesinin ele alınmasından duydukları memnuniyetsizliği dile getirerek, sanayileşmiş ülkelerin bulunduğu ekonomi zirvesi olan G7'de bu bağlamdaki konuların görüşülmesi gerektiğini savundu.

Japonya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Zirvesi'nde tartışmalı Güney Çin Denizi meselesinin görüşülerek tansiyonu artırmanın bölge istikrarına faydası olmayacağına dikkati çeken Hua, G7'nin pozisyonu gereği gelişmiş ülkelerin ekonomisinin ele alındığı bir platform olduğunu kaydetti.

Dün de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, G7 Zirvesi'nde Güney Çin Denizi meselesinde tansiyonu yükseltici açıklamalar yapılmaması konusunda ilgili üye ülkelere uyarıda bulunmuştu.

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmasıyla dikkati çekiyor.

ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Kanada, Japonya'dan oluşan sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda sona erdi.​

Kaynak: AA