Ramazanoğlu Açıklaması '10 Yılda Kadının İşgücüne Katılımı 8,2 Puan Arttı'

Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi’nde konuştu. Ramazanoğlu, kadının son 10 yılda işgücüne katılım puanının arttığını söyledi.

Ramazanoğlu Açıklaması '10 Yılda Kadının İşgücüne Katılımı 8,2 Puan Arttı'
MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi bugün Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun katılımıyla başladı.

Kadın işverenlerin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin artırılması konularının ele alınacağı zirvede konuşan Ramazanoğlu, kadının istihdama katılımının kadının güçlenmesinin en önemli aracı olduğunu belirtti.

Ramazanoğlu konuşmasında şunları aktardı: “Tarih boyunca üzerinde yaşadığımız bu topraklar; emek, güç, yetenek, akıl, sabır ve alın teriyle bereketin adı olmuştur. Tarihin her döneminde kadınlar ve erkekler üretime katıldıkça; emeğini, gücünü ve kuvvetini üretime dahil ettikçe toplumlar daha da güçlenmiştir. Tarihte Anadolu Bacıları, dokumacılık, örgücülük yapmışlar, ürettikleri malları diğer beldelere satmışlardır. Osmanlı Devleti zamanında ise kadınlar üretimin her aşamasında yer almanın yanı sıra ürettiklerinin tüketici ile buluşması için de çaba sarf etmişlerdir”.

“10 YILDA KADININ İŞGÜCÜNE KATILIMI 8,2 PUAN ARTTI”

Kadının istihdama katılımının kadının güçlenmesinin en önemli aracı olduğunu belirten Ramazanoğlu, “Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadın istihdamı alanında izlenen politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların işgücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir. Kadınların işgücüne katılım oranına bakıldığında 2005 yılından bu yana 8,2 puanlık artış sağlanarak bu oran % 31,5’e ulaşmıştır” diye konuştu.

Kadın girişimciliği konusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütülen önemli çalışmalar olduğunu belirten Fatma Ramazanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Arttırılması’ projesi ile kadınların işgücü piyasasına erişiminin arttırılması hedefleniyor, buna yönelik geniş kapsamlı çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Kadınlarımızın anne, eş, üreten, alın teri döken, girişimci niteliklerini ve aile, toplum içindeki rollerini dikkate alarak hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz”.

Bir yerde düzen, ahenk ve estetik bakımından olumlu bir değişim tespit edildiğinde “buraya kadın eli değmiş’’ dendiğini belirten MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise “Aslında, kadın eli değen yere, yalnızca temizlik ve düzen gelmez. Güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir” dedi.

Sanatı gündelik hayata uygulayanın da kadının eli olduğunu belirten Olpak, “Çarşamba günü, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan ile birlikte, Ankara’da, MÜSİAD’ın da Proje Ortakları arasında yer aldığı, Afrika El Sanatları ve Kültür Evi’nin açılışını yaptık. İnanın, orada sergilenen, Afrikalı Kadınların el emeği olan eşyaların her biri, birer sanat eseri niteliği taşıyordu” diye konuştu.

Kaynak: İHA