Leylek Ölümleri Master Planla Önlenecek

Bursa'nın Karacabey ilçesinde hayata geçirilecek master planla leylek ölümlerinin önlenmesi için çalışmalar yürütülecek, yaralı ve hasta leyleklerin tedavi ve bakımı yapılacak Karacabey Belediye Başkanı Özkan: 'Çalışmalar kapsamında, elektrik direklerinden kaynaklanan leylek ölümlerinin önlenmesi var. Leylek üreme alanlarına yakın derelerde gölcüklerin oluşturulması bir diğer çalışmamız'

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, 'Leylek köyü' olarak bilinen Eskikaraağaç Mahallesi'nde hayata geçirilecek 'Leylek Master Planı' ile bölgede leylek ölümünün önlenmesi, yaşam alanlarının düzenlenmesi ve bakımlarına yönelik çalışmalar yürütülecek.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Eskikaraağaç'ın, Türkiye'nin, Avrupa Leylek Köyü Ağı'na üye tek mahallesi olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla köy ve civarına yüzlerce leylek geldiğini ifade eden Özkan, şöyle konuştu:

'Leylek Master Planı'nı neden yaptık? Leylek tüm kültürlerde baharın simgesi olarak bilinen bir kuştur ve göçleri ilgiyle takip edilmektedir. Bu nedenle biz de leylek köyü olma avantajını burada kullanarak üyesi olduğumuz kuruluşlardan sağlanacak tanıtım desteği ile doğal bir turizm destinasyonu oluşturmak istiyoruz. Proje kapsamında şimdiden AB fonlarına yönelik bir çalışma yaptık. Dönüşüm için önemli bir miktarda fon talep ettik.'

-Leylek ölümleri önlenecek

Özkan, plan çerçevesinde yürütülecek çalışmalarla meraların iyileştirileceğini ve genişletileceğini anlatarak şunları söyledi:

'Çalışmalar kapsamında, elektrik direklerinden kaynaklanan leylek ölümlerinin önlenmesi var. Leylek üreme alanlarına yakın derelerde gölcüklerin oluşturulması bir diğer çalışmamız. Uluabat Gölü'nde balık popülasyonunun artırılması, leylek yuvalarının bakım ve onarımı ile sayılarının artırılması, balya ve plastik gibi unsurlardan kaynaklanan leylek ölümlerinin önlenmesi, leyleklerin doğal besin kaynaklarının korunması için tarımsal ilaçların su kaynaklarına karışmasının engellenmesi önemli çalışmalarımız olacak.'

- 32 bin turist bekleniyor

Özkan, yaralı ve hasta leyleklerin tedavi, bakım ve rehabilitasyonlarının yapılmasına yönelik çalışmalar da yürüteceklerini aktardı.

Sadece Avrupa Leylek Köyü Ağı üzerinden bu yıl 32 bin turist beklediklerini anlatan Özkan, doğa ve fotoğraf grupları ile 2 bin kampçının bölgede konaklayacağını öngördüklerini kaydetti.

Kaynak: AA