'SANTEK 2016' Kapılarını Açtı

Kocaeli'de düzenlenen, makine, enerji, otomotiv ve inşaat gibi sektörlerden 250 firmanın yer aldığı fuar açıldı Açtığı stantta ithal edilen 113 parça ürünü sergileyen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bunların yerli firmalardan teminine ilişkin görüşmeler yapacak TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Ünal: '37 yıl içinde düzenlediğimiz fuarlarda 179 ülkeden 275 bin firmaya hizmet vermişiz. Bu ülkelerden de 46 milyonu aşkını ziyaretçiyi Türkiye'de ağırlamışız' TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Alagöz: 'Ülkemizin alanında en önde gelen 250 firma ve firma temsilciliğini, 30 bin profesyonel ziyaretçiyle buluşturmayı hedefliyoruz'

TÜYAP Fuarcılık Grubu tarafından Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) iş birliğiyle düzenlenen 3. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK 2016), kapılarını ziyaretçilere açtı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli ve Türkiye için önemli bir etkinlik olan SANTEK Fuarı'na ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kocaeli'nin, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasına öncülük eden bir şehir olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, 'İlimiz, imalat sanayisinin yüzde 15'ini, temel stratejik bütün sektörler dahil dış ticaretin yaklaşık yüzde 20'sini tek başına gerçekleştiriyor.' dedi.

Güzeloğlu, SANTEK Fuarı'nın Türkiye'nin 13-14 yılda gerçekleştirdiği çok büyük ekonomik dönüşümün gerçek kahramanı olan üretici sanayicilerin paydaşlarıyla bir araya gelerek ortak bir sinerji yaratılacağı çok önemli bir buluşma alanı olduğunu anlatarak, 'Şüphesiz ki gerçekleştirilecek bu buluşmalar ilimizden başlayarak ülkemiz ekonomisine kadar artan ve çoğalan bir perspektifte değer katacaktır. Biz bilgi ekonomisinde, Türk insanının bilgisini, emeğini, güç ve gönül birliğini katarak, büyük hedefleri gerçekleştireceğine inanıyoruz. Kararlılığımız, çabamız ve amacımız budur.' diye konuştu.

- 'TÜYAP'ın 37 yıllık geçmişindeki bin 683'üncü fuarı'

TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da fuarcılık sektöründe 37. yılı geride bıraktıklarını, açılışını gerçekleştirdikleri SANTEK 2016'nın düzenledikleri bin 683'üncü fuar olduğunu kaydetti.

Yurt içi ve yurt dışında gösterdikleri yoğun çabayla Türkiye'de çok sayıda firmanın ihracat yapmasını sağladıklarını vurgulayan Ünal, '37 yıl içinde düzenlediğimiz fuarlarda 179 ülkeden 275 bin firmaya hizmet vermişiz. Bu ülkelerden de 46 milyonu aşkını ziyaretçiyi Türkiye'de ağırlamışız.' dedi.

Ünal, çok rekabetçi bir sektörde faaliyet gösterdiklerine dikkati çekerek, 'Bugün dünyada 30 binin üzerinde fuar yapılıyor. Bu hem çok rekabetçi hem de çok dağınık bir iş ve en büyük firmanın dünyadaki pazar payı yüzde 4. Her yıl dünyada 260 milyon insan, elinde çantasıyla fuardan fuara koşturuyor. Ortalama 4,5 milyon kurum, fuarlarda kendini tanıtabilmek için büyük bir çabanın içerisinde.' ifadelerini kullandı.

- 'Stant alanı yüzde 22 büyüdü'

TÜYAP Genel Müdürü Cihat Alagöz ise öncelikli amaçlarının Kocaeli'de marka haline gelmiş fuarların niceliğini ve niteliğini artırmak olduğunu vurguladı.

SANTEK 2016'nın geçen yıla göre ana ihtisas alanlarına giren firma sayısı ve stant alanı genişliğinin yüzde 22 büyüme başarısı gösterdiği bilgisini veren Alagöz, daha önceki SANTEK fuarlarına hiç katılmayan 66 yeni üretici firmaya ev sahipliği yapıldığını kaydetti.

Alagöz, SANTEK 2016'ya katılan firmaların 'Üretim makineleri ve imalat endüstrisi', 'Enerji, elektrik, elektronik, otomasyon', 'Otomotiv ve yan Sanayi', 'Demir çelik ve demir dışı metaller', 'Yapı malzemeleri ve teknolojileri, iş ve inşaat makineleri' ana konu başlıkları altında gruplandırıldığını belirterek, 'Ülkemizin alanında en önde gelen 250 firma ve firma temsilciliğini, 30 bin profesyonel ziyaretçiyle buluşturmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

- 'Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 113 parça ürün sergiliyor'

Japonya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, İngiltere, Bulgaristan, Almanya, Makedonya, Malta, Macaristan, Hollanda ve Sırbistan'dan gelecek yabancı iş adamlarının fuarı ziyaret edeceklerini aktaran Alagöz, Kocaeli Sanayi Odası ve ABİGEM iş birliğinde düzenlenen 'Match4Industry' etkinliği kapsamında söz konusu yabancı iş adamları ile fuar katılımcısı firmaların ikili iş görüşmeleri yapacağını belirtti.

Alagöz, şu bilgileri verdi:

'Fuar kapsamında TOBB tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte Türkiye'nin ortak üyesi olduğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) açılmakta olan yaklaşık 600 milyon avro tutarındaki ihalelere Türk firmalarımızın nasıl katılabilecekleri ve yürütülen projelerden nasıl etkin bir biçimde faydalanabilecekleri konusunda TOBB yetkililerince detaylı bilgi paylaşımında bulunulacak. Fuarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilecek 'Yerlileştirme Sergisi'nde yurt dışından ithal edilen toplam 113 parça ürünün yerli firmalardan teminine ilişkin görüşmeler yapılacaktır. Ayrıca, Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşları ASELSAN ve ROKETSAN da fuarda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.'

- 'SANTEK fuarlarının en büyüğünü bu yıl düzenliyoruz'

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da hem alan hem de katılımcı firma sayısı bakımından SANTEK fuarlarının en büyüğünü bu yıl gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, 35 yılık fuar tecrübesine sahip TÜYAP'ın SANTEK Fuarı'nı daha ileri noktalara taşıyacağına inandıklarını ifade etti.

KOTO Başkanı Murat Özdağ da Kocaeli'nin hem coğrafi konumu hem ülke ekonomisindeki ağırlığı hem de sosyolojik açıdan ülkenin tüm renklerini barındıran mozaiğiyle Türkiye'yi güzel yarınlara taşıyacak en güçlü kentlerden biri olduğunu belirterek, bu kapsamda kentin iş dünyasının iş hacmini geliştirecek, rekabet gücünü artıracak ve marka değerini yukarılara taşıyacak her türlü adımı atmaya çalıştıklarını söyledi.

Fuarda farklı sektörlerden ülkenin önde gelen 250 firma ve firma temsilciliğini ağırladıklarını vurgulayan Özdağ, bu yıl 30 bin profesyonel ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, daha sonra stantları gezdi.
Kaynak: AA