Otantik Çocuk Oyunları Şenliği Başlıyor

Metinbilim Enstitüsü Derneği’nin 5 yıl önce ilkini gerçekleştirdiği ‘Otantik Çocuk Oyunları Şenliği’nin bu yıl 6.sı yapılacak. Unutulmaya yüz tutmuş, teknolojiye yenik düşmüş çocuk oyunlarının tekrar canlandırılmasını amaçlayan şenlik, Yerkesik Mahallesinde 28-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Otantik Çocuk Oyunları Şenliği Başlıyor
Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci ve yönetim kurulu üyeleri 6.sı gerçekleştirilecek şenlik ile ilgili yaptıkları açıklamada, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen şenlik ile ilgili serginin de açılacağı 6. Otantik Çocuk Oyunları Şenliği’nin unutulan veya unutulmak üzere olan otantik oyuncak ve oyunlar, çocuk ile doğa arasında bir barış ve uyum sağladığını açıkladı.

Oynanan oyunların hiç birisinin doğayı tahrip etmediğini ve hiçbir oyunun da doğadan uzak olmadığını belirten Deveci, “Çocukluk çağı, insanın en masum olduğu çağlardır. ‘Komşunun bahçesinden erik çalmak’ dışında en masum olduğu çağlardır diyecektik ama ne komşunun o bahçesi kaldı oynayacak, ne o erik ağacı ve ne de o komşu. O bahçe çok katlı bir apartman oldu ve o apartmanın temeline maalesef çocuklukları gömdük. O apartmanlar çocukluk zamanlarımız, oyunlarımız ve oyun alanlarımız üzerinde yükseldi. Mekân olarak belki rahatladık ama ruhumuz daraldı, çocukluklarımız öldü. Çemberler, topaçlar, bilyeler, beştaşlar, mendil kapmacalar, dokuz taşlar, seksekler, yağ satarım-bal satarımlar, damalar, mangalalar ve daha onlarca oyun artık yok. Çünkü bunları oynayacak mekân da yok, zihniyet de yok. Hızlı tüketime yönelik bilgisayar oyunları, çocukları teslim aldı ve çocukluğu sömürü aracı haline getirdi” dedi.

Metinbilim Enstitüsü Derneği olarak, kirlenen insanlığın ve dünyanın masumiyet çağından başlayarak hayatı yeniden kurgulaması ve kurması felsefesine inandıklarını belirten Deveci, bireyin masum çağı olan 7-14 yaş arası çocukluk çağından başlayan bir sosyal sorumluluk projesi ile herkesin çocukluğunu hatırlamak ve günümüz çocuklarını bu masumiyette geleneksel kültürle zenginleştirmek istediklerini söyledi.

Deveci, “Bunu yaparken de yeni bir turizm alanını yöremize kazandırmak istiyoruz. Bu sene altıncısını 28-29 Mayıs 2016 Cumartesi-Pazar günlerinde gerçekleştireceğimiz şenliğimizin arka planında böyle bir zihniyet ve anlayış yatmaktadır. 2010’da prova olarak gerçekleştirmeye başladığımız şenliğimiz, 2011’de Yerkesik ile özdeşleşerek hayata geçti. Şenliğimiz kamuoyuna duyurulunca, pek çok yerde benzer şenlikler düzenlenmeye başladı.

Biz bundan kıvanç duyuyoruz. Bu yıl altıncısını gerçekleştireceğimiz şenliğimize verdikleri desteklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığına, Muğla Valiliğine, Menteşe Kaymakamlığına, Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyelerine, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA