Kuveyt'te Hat Sanatları Müzesi

Kuveyt'teki Hat Sanatları Müzesi'nde hicri birinci yüzyıldan itibaren Müslüman sanatçıların ürettiği binlerce yıllık eserler sergileniyor.

Kuveyt'teki Hat Sanatları Müzesi'nde hicri birinci yüzyıldan itibaren Müslümanların Çin sınırından Atlas Okyanusu kıyılarına kadar yaşadığı geniş coğrafyadaki sanatçıların ürettiği binlerce yıllık eserler sergileniyor.

Müzenin etrafı ve duvarlarında çeşitli levhalar üzerine işlenmiş hat yazıları, nadir bulunan el yazması mushaflar, İslami tezhipler, eski fermanlar, ahşaptan ve hurma dalından yapılmış eserler, süslü koltuklar, 800 yıllık mezar taşları ile çeşitli koleksiyonlar yer alıyor.

İlk Kuveyt Tarihi Eserler ve Müzeler Müdürü olan Tarık es-Seyyid Recep tarafından 1980 yılında inşa edilen müzede sergilenen, Müslümanların Çin sınırından Atlas Okyanusu kıyılarına kadar yaşamış olduğu geniş coğrafyadaki en meşhur sanatçıların meydana getirdiği İslam hat sanatının hicri birinci yılından günümüze kadar olan yoluculuğuna ışık tutan Kufi el yazmaları dikkati çekiyor.

Müze Müdürü Abbas Deşti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Müze İslam dünyasının tüm bölgelerinde İslam çağının başlangıcından bugüne kadar yapılmış hat ve tezhip eserlerini kapsıyor.' dedi.

Deşti, müzede sanatçıların ayet ve hadisleri levha, deri, ahşap, bakır ve kağıt üzerine yazdıkları eserlerin de bulunduğunu belirtti.

Müzenin ana salon girişinde asılı bulunan 1808-1839 yılları arasında Osmanlı padişahı olan Sultan 2'nci Mahmut Han tarafından siyah zemine altınla renklendirilerek yazılmış hat levhası yer alıyor. Ayrıca girişe yakın bir bölümde ise Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (sav) vasıflarının yazılı olduğu hilye-i şerif bulunuyor.

Kaynak: AA