'Kokteyl' gibi meyve ağacı

Muğla'nın Yatağan ilçesinde 53 yaşındaki Memduh Mavi bahçesindeki özel aşılama uyguladığı muşmula ağacından erik, badem, elma, ayva, vişne ve şeftali de aldı.

'Kokteyl' gibi meyve ağacı
'Kokteyl' gibi meyve ağacı
Yatağan ilçesinde emekli olduktan sonra evinin bahçesinde meyve yetiştiren Memduh Mavi, internetten öğrendiği aşılama yöntemi sayesinde bir ağaçtan 7 farklı meyve elde etti.

Türkiye Kömür İşletmelerinden emekli olan 53 yaşındaki Mavi, Yeşilbağcılar Mahallesi'ndeki evinin bahçesine meyve fidanları dikti. Zamanının büyük bölümünü burada geçiren Mavi'nin, bahçenin yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle tek bir ağaçtan birden fazla meyve almak için giriştiği arayış olumlu sonuçlandı.

'Kokteyl' gibi meyve ağacı

Mavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet sitelerinden yaptığı incelemelerin ardından aşılama tekniklerini öğrendiğini anlattı. Bahçesindeki muşmula ağacına erik, badem, elma, ayva, vişne ve şeftali aşıladığını ifade eden Mavi, ağacın her türden meyveyi verdiğini kaydetti.

Meyveleri severek yediklerini dile getiren Mavi, 'Yani bir ağaçta kokteyl gibi değişik meyveler yer alıyor. 3 yıldır deniyorum. Şu anda meyveleri yiyoruz.' dedi.

'Kokteyl' gibi meyve ağacı

Evine misafirliğe gelen yakınlarının da bahçesine hayran kaldığını belirten Mavi, çevresindekiler için de ücretsiz aşılama yaptığını ifade etti.

Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday ise bir meyve ağacına, aynı türün iki çeşidi olmak kaydıyla aşılama yapılabildiğini fakat farklı çeşitte meyvelerin tek bir ağaca aşılanmasına daha önce tanık olmadığını söyledi.

'Kokteyl' gibi meyve ağacı

Yaklaşık 60 yıldır tarımla uğraştığını belirten Buğday, 'Bunca yıllık tarım hayatımda, yedi farklı meyve çeşidi ve türünün tek bir ağaca aşılandığını hiç duymadım. Bölgemizde de buna benzer bir örnek bulunmamaktadır.' diye konuştu.
Kaynak: AA