Eski Tüfek Dedikleri Bu Olsa Gerek

Malatya’da yaşayan 86 yaşındaki Ramazan Apaçık, 2 metrekarelik barakasında kendine has yerli silah üretimi yapıyor. 65 yıldır bu işle uğraşan Ramazan Dede’nin silah yapımı dışında elinden neredeyse her iş geliyor.

Eski Tüfek Dedikleri Bu Olsa Gerek
Yeşilyurt ilçesine bağlı Topsöğüt Mahallesi’nde oğlunun evinin önünde yer alan küçük tahta bir barakada iş yapan Ramazan Dede, hiçbir eğitim almamasına rağmen bulduğu demirlerle yerli silah ve tüfek yapabiliyor. Her sabah kalktığında ’iş yerim’ diye tabir ettiği barakasına gelerek buradaki eski aletlerle çalışan Ramazan Dede, silah yapımının dışında çevredeki benzeri tamirat işlerine de bakıyor. Yaşının bir hayli ilerlemesine rağmen gençlere taş çıkaran Ramazan Apaçık’ın tamamen kendi elde ettiği malzemelerden ürettiği silahlar ise meraklıların ilgisini çekiyor.

Tamamen el yapımı olan tüfekle ava rahatça çıkılabileceğini belirten Ramazan Dede’nin bu işleri yapmak için ise resmi belgesi mevcut. Genç yaşlarda bu işe merak saldığını belirten Apaçık, eski yıllarda özellikle silah tamiratı gibi işlerinin çok olduğunu belirtiyor. Ancak şu anda eskisi gibi iş yapamadığını belirtse de Ramazan Dede, yine de işlerine şükür ediyor. Aslında çocuklarının babalarından gelecek bir gelire ihtiyacı ok ancak o gönül verdiği bu mesleği ilerlemiş yaşına rağmen sürdürmek istiyor.

Ramazan Dede’nin yeğeni olan İsmail Duymaz ise dayısının bu işlere merakının olduğunu belirterek yaşına rağmen her gün sabah erken kalkarak işbaşı yaptığını söylüyor. Silah tamiri ve yapımı dışında bölgede bazı tamir işlerinin de dayısı olan Ramazan Apaçık’a getirildiğini belirten Durmaz, Ramazan Dede’nin aslında bu iş azmi ile gençlere de örnek teşkil ettiğini belirtiyor.

Kaynak: İHA