Edirne Otizm Derneği Yeni Atölyelerine Kavuştu

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından desteklenen, Edirne Otizm Derneği tarafından hazırlanan ‘Otizmin Ruhundan Üretime Yansımalar’ projesi kapanış toplantısı Edirne’de yapıldı. Proje kapsamında Edirne Otizm Derneği yeni atölyelere kavuştu.

Edirne Otizm Derneği Yeni Atölyelerine Kavuştu
Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde bulunan Armağan Dönertaş Eğitim Merkezi’nde yapılan açılış törenine, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Otizm Derneği Başkanı Hülya Akbulut ve davetliler katıldı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, engellilerin eğitimi konusunda son yıllarda artan duyarlılığa vurgu yaparak, ”Toplumun yüzde 10’unu oluşturan engelli bireylerin eğitimi son yıllarda önem kazanmıştır. Bu konuda devletimizin gerek alt yapı olarak gerekse ekonomik olarak verdiği destekler hepinizin malumudur. Bu kapsamda biz de TRAKYAKA olarak üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bugün yaklaşık 860 bin otistiğimiz var. Bunları anlamak ve eğitime ihtiyaç duyan küçük bireyleri kazanabilmek için çaba göstermeliyiz. Otistik çocuklarda organizasyon ve sıralama yeteneği düşüktür. Otistik çocuklar çoğu normal çocuk için otomatik olan birçok zihinsel işlevi organize etmekte zorluk yaşarlar. Özellikle karar verme, planlama, yanlışları fark edip düzeltme gibi zihinsel sıralamalarda sıkıntı çekerler. Bu sıkıntıları bir nebze olsun gidermek için bu çocukların eğitim alması şarttır. Edirne Otizm Derneği bu çocuklarımızın eğitimi için değerli çabalar göstermektedir. Bize düşen de çocuklarımızın eğitim ortamları ve materyallerini iyileştirmekti çok şükür bunu da derneğimizin projesi ile yerine getirdik. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

9 ay uygulama süresi olan projenin amaçları arasında, otizmli bireylerin toplumsal entegrasyonlarının ve etkin bir şekilde üretimin içinde yer almalarının sağlanması ve bunun için uygun ortamın oluşturulması, otizmli çocuk sahibi ebeveynlerin çocuklarının eğitimlerine etkin katılmaları için ruhsal yönden profesyonel olarak eğitilmeleri yer alıyor. Proje sonunda mutfak, müzik, seramik, hareket eğitim atölyeleri oluşturuldu. 20 otizmli bireyin atölye çalışmaları ile günlük yaşam becerileri artırıldı ve bunların istihdam edilebilirliklerine katkı sağlandı. Proje kapsamında 9 adet bisiklet alındı ve 10 otizmli bireye bisiklet binme becerisi kazandırıldı. Ayrıca eğitimlere katılan 4 eğitmen atölyelerde istihdam edildi.

Toplam bütçesi 100 bin 547 TL olan projenin 90 bin 491 TL’si TRAKYAKA tarafından, geri kalan 10 bin 56 TL’si ise Edirne Otizm Derneği tarafından karşılandı.
Kaynak: İHA