BM Genel Sekreter Yardımcısı Stephan O'brien Çadır Kentlerde İncelemelerde Bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Stephan O’Brien Hatay’a gelerek çadır kentlerde yaşayan Suriyelileri ziyaret etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Stephan O'brien Çadır Kentlerde İncelemelerde Bulundu
O’Brien çadır kentleri inceleyerek Suriyelilerin sorunlarını yerinde inceledi. Hatay Valisi Ercan Topaca’yı da makamında ziyaret eden O’Brien, ziyaretinin detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı.

O’Brien, Hatay Valiliği’ndeki açıklamasında, Türkiye’nin Suriyelileri misafir etmesinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, önemli miktarda Suriyelinin yaşadığı Hatay’da incelemeler yapmayı istediğini, bu kapsamda sınır ötesine ulaştırılan insani yardım çalışmalarını da yakından görme fırsatı bulduklarını ifade etti.

İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’da bulunduğunu, İstanbul’un ardından Hatay’a geldiğini aktaran O’Brien, dünyanın en fazla mülteci kabul eden ülkesi olan Türkiye’ye minnettar olduklarını belirtti.

O’Brien açıklamasında, "Üzerimdeki kıyafetten de anlayacağınız gibi bugün sahadaydım, buraya gelmeden önce birtakım temaslarda bulundum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde İnsani Yardım Zirvesi’nde ve aynı zamanda hükümetin göstermiş olduğu misafirperverlik ve cömertlik için teşekkür ediyorum. Bu zirvede birçok insani yardım konusunu konuşma fırsatımız oldu. Ben Hatay’a gelmek istedim, çünkü dünyanın en fazla mülteci kabul eden ülkesinin naçizane bir şehri Hatay’da insanların ne kadar sıcak şekilde karşılanıp misafir edildiğini görmek istedim. Burada Suriye tarafına gönderilen insani yardımların ne şekilde yapıldığını gördüm, Türkiye’nin buraya ne kadar katkı sunduğunu görmüş oldum. İnsani yardımlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak benim görevim nereden gelirse gelsin, nasıl olursa olsun, yardıma muhtaç insanların güvenli bir şekilde alınması ve yaşamlarını idame ettirebilmeleridir. Türkiye’nin bu kadar sayıyı misafir ediyor olması ve başka ülkelerde bu rakamın az olması sormamız gereken bir soru. Bu insanlar tabii ki komşu oldukları için öncelikle Türkiye’ye varıyorlar, tabi buradan sonrasına gitmek istiyorlar mı? Bu sorulması gereken bir soru. Ancak mühim olan bu insanların neden geldikleri, olabildiğince temel insani ihtiyaçlarının karşılanabiliyor olması. Bizim için öncelikle buraya bakmamız gerekiyor. İstanbul’da yapılan İnsani Yardım Zirvesi’nde konuşulan konulardan birisi de bu, BM Genel Sekreteri’nin de söylediği üzere insanlık, bütün insanlığın bu anlamda sorumluluk taşıması gerekiyor. Herkesin elini taşın altına koyup bir şekilde sorunun çözümüne katkıda bulunması gerekiyor. Türk hükümeti ve yetkililerinin bu üstün misafirperverlikleri buna katkıda bulunuyor. Bunu farklı şekillerde görebilme imkanımız oldu" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA