BM Genel Sekreter Yardımcısı O'brien Açıklaması

'(Suriyeli sığınmacılar) Türkiye'nin bu kadar sayıda insanı misafir ediyor olması ve başka ülkelerde daha az misafir ediliyor olması tabii ki sormamız gereken bir soru' 'Herkesin elini taşın altına koyup, bir şekilde sorunu paylaşması gerekiyor. Aynı zamanda Türk hükümetinin ve yetkililerinin bu olağanüstü misafirperverliği, dostane ev sahipliği buna katkıda bulunuyor'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların Avrupa'dakinden fazla olmasıyla ilgili, 'Türkiye'nin bu kadar sayıda insanı misafir ediyor olması ve başka ülkelerde daha az misafir ediliyor olması tabii ki sormamız gereken bir soru.' dedi.

Çeşitli incelemeler için geldiği kentte Hatay Valisi Ercan Topaca'yı ziyaret eden O'Brien, burada Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.

O'Brien yaptığı konuşmada, İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde birçok insani yardım konusunu tartışma ve konuşma fırsatı bulduklarını söyledi. Hatay'ın, dünyanın en fazla mülteci kabul eden ülkesinin bir şehri olduğunu ifade eden O'Brien, burada Suriyeli sığınmacıların sıcak bir şekilde karşılandığını ve misafir edildiğini kendi gözleriyle gördüğünü aktardı.

Bir gazetecinin, 'Hatay'da şu anda 420 bin civarında Suriyeli varken tüm Avrupa'da 100 bin Suriyelinin bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna, O'Brien şu yanıtı verdi:

'Benim asıl görevim nereden gelirse gelsin, nasıl olursa olsun yardıma muhtaç insanların ihtiyaç duydukları yardımı alması ve güvenli bir şekilde yaşamlarını idame ettirebilmeleridir. Benim buraya gelmemin sebebi budur. Ancak Türkiye'nin bu kadar sayıda insanı misafir ediyor olması ve başka ülkelerde daha az misafir ediliyor olması tabii ki sormamız gereken bir soru. Bu insanlar, tabii ki komşu ülke olduğu için öncelikle Türkiye'ye geliyor. Buradan daha sonra gitmek istiyorlar mı? Bu farklı bir soru. Bunu sormak gerekiyor. Ancak önemli olan bu insanların neden geldikleri ve olabildiğince temel insani ihtiyaçlarının güvenli bir şekilde karşılanıyor olması. Bizim öncelikle bu konulara odaklanmamız gerekiyor.'

Tüm insanlığın bu konuda sorumluluk alması gerektiğine dikkati çeken O'Brien, 'Dolayısıyla herkesin elini taşın altına koyup bir şekilde sorunu paylaşması gerekiyor. Aynı zamanda Türk hükümetinin yetkililerinin de bu olağanüstü misafirperverliği ve dostane ev sahipliği buna katkıda bulunuyor. Umarız bunu daha da büyük şekillerde görebilme imkanımız olur.' diye konuştu.
Kaynak: AA