'Baklavamı Yerim, Doğuma Giderim'

Bankacı Hanife Sal, doğum koçu arkadaşı Ebe Ayşegül Fırat’ın yardımları sayesinde ilk bebeğini ağrısız, korkusuz ve annelik hissini doyasıya yaşayarak dünyaya getirdi. Normal doğumla annelik coşkusunu yaşadığını anlatan Sal, doğumdan sonra ebe arkadaşıyla anne adaylarına doğumda, gebelik süresince ve lohusalıkta bakım ve hazırlık süreçlerini içeren eğitim vermeye başladı. Hanife Sal’ın evde baklavasını yedikten bir kaç saat sonra doğuma girdiğini anlatan Ebe Fırat, "Normal doğum için güç gerekiyor. Arkadaşım baklavasını yeyip normal doğuma girdi" dedi.

'Baklavamı Yerim, Doğuma Giderim'
Dünyanın en kutsal olaylarının başında gelen doğum birçok anne adayının bilmediği bir konu. Annesinden, okuduğu kitaplardan doğumu anlamaya çalışan anne adaylarının birçoğu, ne yazık ki ilk gebelikte doğum sürecini zorlaştıran bir acemilik yaşıyor. Bankacı Hanife Sal, doğum koçu ve ebe arkadaşı Ayşegül Fırat sayesinde korkusuz, ağrısız bir doğum geçirdi. Arkadaşını normal doğum için hazırlayan Fırat, her gün anne adayı ile birlikte yürüyüş yaptı. Pozitif doğum hikayelerini okumaya başlayan Sal, o günleri, "Pozitif doğum hikayeleri ile korkumu yendim ve normal doğum yapabileceğime karar verdim" diye anlattı.

DOĞUM ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ VE BAKLAVA

Geçen yıl 24 Eylül günü doğumun gerçekleşmesi planlanırken anne adayı Sal, 22 Eylül sabahı o gün anne olacağının hafifliğiyle güne uyandı. Doktoruna kasılmalarının başladığını söyleyen Sal, "Doğumuna en az 12 saat var, sakin ol, rahatla" tavsiyesi ile sakinleşti. Doğum koçu arkadaşı Ayşegül’ün de sakinleşmesini söylemesi üzerine Bostanlı’da yürüyüşe çıktı. Eve geçen anne adayı ve arkadaşı evde birlikte kahve içti, baklava yedi. Gece yarısı sancılarının başlaması üzerine Özel Kent Hastanesinde Dr. Semih Hızıroğlu ve Doğum Koçu Ayşegül Fırat’ın yardımıyla doğumunu gerçekleştirdi.

"DOĞUM ÇOK COŞKULU BİR SÜREÇ"

O günleri, "Normal doğum sırasında hiç sancı hissetmedim" diyerek özetleyen Sal, "Sancı hissetmeyince doğum çok coşkulu bir süreç halini alıyor. Her kasılma bebeğin daha da yaklaştığını gösteriyor. Bu eğitim sayesinde bebeğinizi korkuyla değil, coşkuyla bekliyorsunuz. Anne adaylarının normal doğumdan korkmalarına gerek yok. Ne olduğunu bilirsen korkmazsın. Doğumunuz sizin yolculuğunuz, bilinçlenerek bu yolculuğu kucaklamalısınız. Çevremizdeki kötü hikayeler de anne adaylarının moralini bozabiliyor" dedi.

"ANNELERİ ÇOK İYİ ANLIYORUM"

Doğumun ardından birlikte gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerinin anlatıldığı ve doğum hazırlıklarının yürütüldüğü Bona Dea Doğum isimli danışma merkezini kurdu. Mesleğinde kamu ve özel sektörlerde uzun yıllar çalıştığını anlatan Doğum Koçu ve Ebe Ayşegül Fırat, anne adaylarının neler hissettiğini çok iyi anladığını söyledi.

Onların doğum sancısını yüzlerinden hissettiğini anlatan Fırat, "Ben yaptığım işte bebeğe, anneye ve babaya manevi olarak bir şeyler katmak istiyorum. Doğumun ilk evresinden son evresine kadar gebenin yanında bulunuyorum. Aramızda çok farklı bir bağ oluyor" diye konuştu.

BABANIN DOĞUMA DESTEĞİNİN ÖNEMİ

Verdikleri eğitimde anne adaylarına ilk aydan itibaren neler yaşayabileceklerini anlattıklarını ifade eden Fırat, şunları söyledi: "Doğum nasıl başlar, doğumun hormonları nelerdir, doğumun etkileri nelerdir, ne zaman hastaneye gidilmeli. Doğumunuzda bedeninizi ve uygun ortamı nasıl hazırlarsınız. Bebek masajı uygulamaları, ten tene temasın önemi, emzirme eğitimi, doğum korkusunu yenme, doğumda desteğin önemi, nefes, gevşeme ve imgeleme teknikleri, doğumun sizi rahatlatacak masaj teknikler, ağrıyla baş etme yöntemleri, babaların doğumdaki desteğinin önemi, ilaç dışı rahatlatıcı teknikler, doğumda aktif pozisyonları, sezaryen nedenleri, anne ve bebek dostu sezaryen, gibi konular hakkında bilgi veriyoruz."

"DOĞRU NEFES EGZERSİZLERİ ÇOK ÖNEMLİ"

Doğumda nefes egzersizlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Fırat, şöyle konuştu: "Doğumda günlük hayatta da nefes egzersizleri hayatımızda büyük önem taşımaktadır. Doğumda doğru nefes tekniği ile bebeğine ve kendine odaklanmayı sağlayarak ağrıyı hafiflettiği gözlemlenmiştir. Her şey doğru nefes alabilmekte. Ağrıyı azaltıyor, doğumun daha hızlı ilerlemesi ve annenin daha olumlu bir şekilde doğumu karşılaması sağlanıyor. Bu serüvende korkularınız, endişeleriniz, sıkıntılarınız her geçen gün duyduğunuz negatif doğum hikayeleri ile daha çok artmakta ve sizi mutsuzluğa sürüklemektedir. Her bebeğin doğumu bir kere gerçekleşir ve her doğum anne için ayrı bir hikaye ve deneyimdir. Bu yüzden doğum anını yaşarken keşkeleri bırakıp, mümkün olduğunca doğal bir şekilde doğumu gerçekleştirmek önemlidir. Anne ve baba olarak duyduğunuz korku, endişe ve sıkıntıları bu eğitimle birlikte bir kenara bırakın. Çünkü doğum bir kutlamadır. Doğumu, yeni gelenleri coşku, huzur, mutluluk, sevinç ile kucaklayın. Bugünün keyfini çıkartarak, annenin ve bebeğin istediği bir şekilde deneyimlemesini sağlayın."
Kaynak: İHA