Atlas Bebeğin Yüzü Artık Gülüyor

Öğretmen çiftin lösemi hastası 15 aylık bebeği Atlas, babasından yapılan yarı uyumlu ilik naklinin ardından, 6 aylık kritik süreci atlattı' Baba Yaşa: 'Başlangıçta şansımız çok düşüktü. Yüzde 65 kanserli hücreyle girdik ama ona rağmen ilik uyumu tam tuttu, şimdi sağlığı gayet iyi'

MUSTAFA ÖNAL - Kayseri'de yaşayan öğretmen çiftin lösemi hastası 15 aylık bebeği Atlas, babasından yapılan yarı uyumlu ilik naklinin ardından kritik 6 aylık süreci atlattı ve hastalığını yenme yolunda önemli bir dönemeci geride bıraktı.

Enes-Sinem Yaşa çiftinin ilk çocukları Atlas'ın 2 aylıkken yapılan rutin sağlık kontrolleri sırasında lösemi hastası olduğu tespit edildi. Bunun üzerine çift, bebeklerinin tedavisi için Kahramanmaraş'tan Kayseri'ye taşındı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaklaşık 1 yıldır tedavisine devam edilen ve uzun süredir hastanede yatan Atlas bebek, 20 Kasım 2015'te babasından yapılan ilik naklinin ardından 3 ay hastanede kaldı. Durumu iyiye giden ve taburcu edilen Atlas, yaklaşık 3 aydır hastalıkla mücadelesini evinde sürdürüyor.

Baba Enes Yaşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle birlikte öğretmen olduklarını Atlas'ın tedavisi için Kayseri'de yaşamaya başladıklarını söyledi.

Atlas'a lösemi teşhisi konulmasının ardından 6 ay kemoterapi uygulandığını ancak sonuç alınamadığını aktaran Yaşa, 'Kemoterapi işe yaramadığı için ilik nakline karar verildi. Daha sonra Türkiye'den ve yurt dışından ilik aranmaya başlandı. Yurt dışında çeşitli girişimlerimizi oldu ama uyumlu ilik bulamadık. Türkiye'den de bulamadık. En son çare olarak, yarı uyumlu ilik nakline karar verildi.' diye konuştu.

- 'Her şey iyi gidiyor'

Türkiye'de üç yerde yarı uyumlu ilik nakli yapıldığını anlatan Yaşa, şöyle devam etti:

'Bunlardan birisi de Erciyes Üniversitesi. Tam uyumlu ilik bulamadığımız için yarı uyumlu nakil yapmak zorunda kaldılar. Yüzde elli uyumlu olduğum için benden aldılar. 20 Kasım'da benden yarı uyumlu ilik nakli yapıldı. Hastanedeki tedavinin ardından üç aydır evdeyiz ama sürekli kontroller yapılıyor. Evde ilaçları devam ediyor. Her şey iyi gidiyor. Nakilden sonra altı ay geçti, haftalık kontrolleri de devam ediyor. Dışarı çıkmamız için üç ay daha var.'

Bu kontrollerin bir yıl devam edeceğini aktaran Yaşa, 'Sağ olsun doktorlarımız çok iyi şekilde ilgilendiler. Atlas'ın bu duruma gelmesinde emekleri çok büyük. Başlangıçta şansımız çok düşüktü. Yüzde 65 kanserli hücreyle girdik ama ona rağmen ilik uyumu tam tuttu, şimdi sağlığı gayet iyi.' dedi.

Oğlunun yaklaşık 10 ay hastanede tedavi altında olduğunu, artık eve gelmenin sevincini yaşadıklarını belirten Yaşa, 'Hastane ve ev arasında gitti geldi. Allah'a şükürler olsun şimdi güzel bir noktaya geldik. Yaşıtlarını mental olarak, boy ve kilo olarak yakaladı. Allah'a çok şükrediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Anne Sinem Yaşa da çocuğunun sağlığının iyi bir aşamaya gelmiş olmasından son derece mutlu olduklarını söyledi.

Zorlu süreçleri adım adım atlattıklarına vurgu yapan Yaşa, 'Tamamen iyileşmesi için 1 yıl geçmesi gerekiyor ama 6 ay bizim için çok büyük bir dönemeçti, onu atlattık. Kanser gerçekten çok zor bir hastalık. Çocuklarda olmasını hiç yakıştıramıyorsunuz. Zor bir süreç. Şu an çok mutluyuz.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA