4 Bin Yıllık 'Çan Etekli Kadın Heykeli'ne Yoğun İlgi

Malatya'da Karakaya Baraj Gölü'nde bir adadaki İmamoğlu Höyüğü'nden çıkarılan milattan önce 2 bin yılına ait Çan Etekli Kadın Heykeli'ne vatandaşlar ilgi gösteriyor Malatya Müzesi Uzmanı ve Sanat Tarihçisi Erol: 'Çan Etekli Kadın Heykeli, Tunç Çağı dönemine ait olmakla birlikte o dönemin kadın giysilerini yansıtmaktadır'.

NAİM BOŞKUT/ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da Karakaya Baraj Gölü'nde bir adadaki İmamoğlu Höyüğü'nden çıkarılan milattan önce 2 bin yılına ait Çan Etekli Kadın Heykeli'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Malatya Müzesi'nde sergilenen Çan Etekli Kadın Heykeli, İmamoğlu Höyüğü'nde 1980-1987 yılları arasında arkeolog Edibe Uzunoğlu başkanlığında yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarıldı.

Orta Tunç Çağı döneminin en önemli eserleri arasında yer alan 8 santimetre uzunluğundaki heykel, 4 bin yılı aşkın süredir varlığını koruyarak dönemin özelliklerini günümüze taşıyor.

Malatya Müzesi Uzmanı ve Sanat Tarihçisi Samet Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karakaya Baraj Gölü'nde bir adada bulunan İmamoğlu Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Genç Helenistik, Roma İmparatorluğu, Demir, Tunç ve Kalkolotik çağ olmak üzere 5 döneme ait eserlerin çıkartıldığını belirterek burada 5 dönem yaşandığının tespit edildiğini aktardı.

Höyükte yapılan kazı çalışmalarında savaş aletleri, takılar ve aydınlatma araç ve gereçlerine rastlandığını ifade eden Erol, 'Burada ele geçirilen en önemli eserleri, heykelcilik grupları oluşturmaktadır. Heykelcikler, kadın heykelcikleri ve stilize kuş heykelleridir. Çan Etekli Kadın Heykeli, Tunç Çağı dönemine ait olmakla birlikte o dönemin kadın giysilerini yansıtmaktadır.' diye konuştu.

- 'Milattan önce 2 bin yılına tarihleniyor'

Çan Etekli Kadın Heykeli'nin sağlam bir şekilde çıkarıldığına dikkati çeken Erol, şunları söyledi:

'Bu heykelcik, milattan önce 2 bin yılına tarihlenmektedir. İmamoğlu Höyüğü'nde ele geçirilen Orta Tunç Çağı'nın en önemli eserlerindendir. Onun haricinde heykel, Orta Tunç Çağı'ndaki kadın giyim, kuşamına ışık tutmaktadır. O dönemde kadın giysileri, çan etekli kadında olduğu gibi ihtişamlıdır. Baktığımızda günümüzde de aynı çan eteği formunda giysiler kullanılmakta. O dönemden günümüze bir yansıma olabilir bu. Bu eteğin üzeride birbirine paralel nitelikte dairesel motifler işlenmiştir. Motifler siyah bezeneli ve bej rengi üzerine siyah bezenelidir.'

- 'Heykel, o dönemde de kadınların giyimlerine dikkat ettiğini gösteriyor'

Erol, heykelin Orta Tunç Çağı'nda da kadınların giyim ve kuşamlarına dikkat ettiğini gösterdiğine işaret ederek 'Burada bu heykelcikte de bunu görüyoruz. Giyim ve kuşamdaki o motifler, dairesel motifler bunun en büyük göstergesi zaten. Kadınlar o dönemde de ihtişamlarını koruyordu tabii. Heykelcik, aşağıya doğu genişleyen kalın boyunlu, yassı gövdeli ve yana doğru açılan üçgen kolludur.' dedi.

İmamoğlu Höyüğü'nde bulunan Çan Etekli Kadın Heykeli'nin Malatya Müzesi'nde sergilendiğini aktaran Erol, şunları kaydetti:

'Heykel sergilendiği günden bu yana özellikle kadınların ilgisini çekmekte. Erkekler de geliyor ama özellikle kadınlar daha çok soru soruyor heykelle ilgili. Yani günümüzde bu çan etekler kullanılmış ve bu konuda kadınların ilgisini, dikkatini çekiyor bu eser.'
Kaynak: AA