Yemen'deki Dang Humması Salgını

Şebva'da dang hummasından bir kişi daha hayatını kaybetti.

Yemen'in doğusundaki Şebva ilinde dang hummasından bir kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Şebva'nın Beyhan kentindeki ed-Defia Hastanesi Genel Müdürü Salah Ahmed es-Seyyid, dang hummasından bir kişinin daha hayatını kaybettiğini, Beyhan kentinde bu hastalıktan yaşamını yitirenlerin sayısının 9'a yükseldiğini belirtti.

Beyhan'ın köy ve kasabalarında son zamanlarda dang humması vakalarının yaygınlaştığını söyleyen Seyyid, 'Her gün onlarca hasta dang humması şüphesiyle hastanelere başvuruyor. Hastanemizde 887 dang humması teşhisi konulmuş hasta bulunuyor, yaklaşık 20'sinin durumu ağır.' dedi.

Hastanelerin dang hummasıyla mücadele imkanlarının çok kısıtlı olduğunu söyleyen Seyyid, Dünya Sağlık Örgütü ile uluslararası ve yerel yardım örgütlerine destek çağrısında bulundu.

Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması vakaları, genellikle yağışın sıkça görüldüğü mevsimlerde, özellikle haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğuna dikkati çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından nisan ayında hazırlanan raporda, Yemen'de bulaşıcı hastalık riskinin yükseldiğine işaret edilerek, Yemenlilerin yüzde 78'den fazlasının sıtma riskine açık olduğu, bunların yüzde 25'ten fazlasının ise çok riskli bölgelerde yaşadığı kaydedilmişti. Raporda, temiz suya ulaşma ve kanalizasyon imkanının kısıtlı olduğu göz önüne alınarak dang humması, sıtma ve kolera gibi bulaşıcı hastalık tehlikesinin arttığı vurgulanmıştı.
Kaynak: AA