Uşak'ta Aynı Köyden 8 Kişi Mantardan Zehirlendi

Uşak’ta aynı aileden 8 kişi yedikleri mantardan zehirlendi.

Uşak'ta Aynı Köyden 8 Kişi Mantardan Zehirlendi
Edinilen bilgiye göre, aile dün öğle saatlerinde topladıkları mantarları akşam yemeğinde yedi. Bugün sabah erken saatlerde ise S.A (8)’nın kusmasından şüphelenen aile Uşak Devlet Hastanesi acil servisine başvurdu. Yapılan tetkiklerde aynı aileden 8 kişinin zehirlendikleri anlaşıldı. Zehirlenen 4 çocuk ve 4 yetişkin kişinin tedavileri Uşak Devlet Hastanesinde yapılırken, kişilerin hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi.

“40 YILDIR YEDİĞİMİZ MANTAR BİZİ ZEHİRLEDİ”

Uşak Hastanesi dahiliye servisinde yatan Mustafa Ayhan 40 yıldır yedikleri mantarın kendilerini zehirlediğini söyledi.

Ayhan zehirlenme olayıyla ilgili olarak şunları aktardı; "Uşak Ortaköy’ün bildiğimiz dağlık yerlerinde alice mantar toplamaya gittik. Topladığımız mantara Akçe ya da Tahta Mantarı deniliyor. Dün öğlen saatlerinde topladığımız mantarları akşam dünürlerimizle beraber yedik. Sabaha kadar herhangi bir rahatsızlığımız olmadı. Torunum S.A (8)’nın kusmasıyla durumu fark ettik, vakit kaybetmeden hastaneye geldik. Yapılan tahliller sonucu mantardan zehirlendiğimizi öğrendik." Dedi.

"MANTAR ZEHİRLENMESİNDEN DİYALİZE ALDIĞIMIZ, KARACİĞER NAKLİNE GÖNDERDİĞİMİZ VAKALAR VAR."

Uşak Hastanesinde İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Uzm. Dr. Mutlu Vurkun mantar zehirlenmeleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Doğadan yetişen hiçbir mantarın yenilmemesini isteyen Vurkun şunları söyledi; "Uşak Devlet Hastanesi acil servisine özellikle bahar aylarında, yağışın olduğu aylarda her nöbette her gece mantar zehirleme vakası gelmekte. Bu vakaların hepsi zehirli mantar olmuyor. Çünkü insanlar yerken kuşku duyuyorlar. Bu sefer en ufak bulantıda en ufak kusmada acaba zehirlendik mi diye acil servise müracaat ediyorlar. Gelen vakaların yüzde 90 ’a yakını bu şekilde. Biz bu vakaların hepsini hastaneye yatırıyoruz. Çünkü mantar zehirlenmelerinde ilk anda tahliller normal olabiliyor. Biz hastaya ilk geldiği anda zehirli mantar yemiştir, yememiştir demiyoruz. 72 saate kadar mantar zehirlenmeleri bazen bulgu vermeyebiliyor. Biz hastaları 72 saat yatırıyoruz ve kan tahlillerini yapıyoruz. Tabi zehirli olarak gelip diyalize aldığımız vakalar var. Karaciğer nakline gönderdiğimiz vakalar var. Bu sene de böyle bir iki vakamız olduğunu biliyorum.”

"AYNI YERDEN YEDİĞİMİZ MANTAR DİĞER ZEHİRLİ MANTARLARDAN DÖLLENMİŞ OLUP ZEHİRLİ FORMA GEÇEBİLİR"

Zehirsiz diye bilinen mantarların zehirli mantarlardan döllenerek zehirli hale gelebileceğini belirten Vurkun; " İnsanlar şunu diyorlar biz 10 yıldır bu mantarı yiyoruz. Dedelerimiz yemiş, hiçbir şey olmamış. Hiç önemli değil mantarın dış görünüşünden zehirli olup olmadığını anlayamayız. İkincisi aynı yerden yediğimiz mantar diğer zehirli mantarlardan döllenmiş olup zehirli forma geçebilir. Bunu da bilemeyiz. Doğadaki mantarların yüzde 80-90’ı zehirsiz mantardır. Ama zehirli mantara rast geldiğimiz zaman burada tedavi şansımız pek mümkün olmuyor. Ya diyalize giriyor hastalar yada karaciğer nakline kadar giden vakalarımız oluyor. Onun için biz insanlara şunu diyoruz; Doğal ortamda bulduğunuz mantarları yemeyin. Hayat şansa bağlı değil. Biz şans gibi değerlendiriyoruz. Bir şey olmaz. Ama inanın bahar aylarında her gün 3-4-5 bazen 10 mantar zehirlenmesi vakası geliyor. Bunların yüzde 80-90’nında bir şey çıkmıyor. Zaten insanlar bunu yerken huzursuz yiyorlar. " ifadelerini kullandı.

"KIRDAN, DOĞADAN TOPLANAN MANTARLARI YEMEYİN."

Zehirlenmelerin 6-8 saat arasında başladığını ancak her mantar aynı şekilde zehirlemediğini söyleyen Vurkun şu uyarılarda bulundu; "Bazıları bulantı, kusma, ishal yapıyor geçiyor. Ancak bazı mantarlar 72 saate kadar bulgu vermeyebiliyor. Bizim önerimiz şu; Kırdan, doğadan toplanan mantarları yemeyin. Yenildiyse yedikten sonra bulantı, kusma, genel durumunda kötülük, ağızda salya artışı, göz bebeklerinde küçülme gibi zehirleme belirtileri görülüyor. O zaman en yakın hastanenin acil kısmına müracaat etmeleri gerekiyor." Diyerek uyarıda bulundu.
Kaynak: İHA