Türkiye-Azerbaycan Arasında Ortak Hukuk Platformu Oluşturuluyor

Türk ve Azerbaycanlı hukukçular, ortak hukuk platformunu oluşturmak için Bakü'de bir araya geldi.

Türk ve Azerbaycanlı hukukçular, ortak hukuk platformunu oluşturmak için Bakü'de bir araya geldi.

Azerbaycan Anayasa Mahkemesinde düzenlenen 'Günümüzde Anayasacılığın Gelişim Konuları: Azerbaycan-Türkiye' konulu toplantıya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhat Abdullayev, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Azerbaycan Hukukçuları Konfederasyonu Başkanı Milletvekili Ali Hüseyinli, AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile hukukçular katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Abdullayev, toplantıda yaptığı konuşmada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki köklü ilişkilere işaret ederek yargı ve hukuk bilimi alanındaki ilişkilerin gelişmesinden son derece memnun olduğunu söyledi.

İlgili uluslararası kurum ve kuruluşlarda Türk hukukçularla hareket ettiklerini ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını belirten Abdullayev, Azerbaycan devletçilik geleneği ve anayasası konusunda bilgi verdi.

Bağımsızlığını 1918'de ilan eden Azerbaycan'ın Sovyet işgaline kadarki 2 yıllık sürede anayasanın kabul edilemediğini hatırlatan Abdullayev, 'İlk anayasamız 1921'de Sovyetler zamanında kabul edildi. Daha sonra 1927 ve 1937'de yeni anayasalar kabul edildi. 1978'de ise anayasa geliştirildi. 1995'te bağımsız Azerbaycan'ın ilk anayasası kabul edildi. Bunda merhum liderimiz Haydar Aliyev'in doğrudan katkıları oldu. Şimdi çağdaş bir anayasaya sahibiz. Anayasamız bizim milli servetlerimizden biri' diye konuştu.

Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Ceylan, Türkiye'de uzun yıllardır yeni ve sivil bir anayasanın arzulandığı ve bu konunun tartışıldığını söyledi.

Mevcut anayasanın birçok kez değiştirilmesine rağmen Türkiye'nin arzu edilen bir anayasaya kavuşamadığını ifade eden Ceylan, başkanlık sistemine geçiş sürecinin başladığını belirtti.

Ceylan, 'Türkiye'de yeni anayasanın hazırlanması ve başkanlık sistemine geçme arzumuz bu konferansı daha da anlamlandırmaktadır. Azerbaycan'ın anayasal tecrübe ve birikimi, özellikle başkanlık sistemi konusundaki tecrübesi bizim için örnek teşkil etmektedir. Oluşturacağımız hukuk platformunun, iki ülke arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımının belirli bir program dahilinde uygulanması suretiyle ilişkilerimizde süreklilik sağlayacağına inanıyoruz' dedi.

Toplantı, Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakyemez'in 'Türkiye'nin 140 yıllık Anayasa serüveni', Prof. Latif Hüseynov'un 'Azerbaycan Anayasacılığının gelişim tarihi: 1918-1995', AK Parti Denizli Milletvekili Özkan'ın 'Yeni anayasa çalışmaları' gibi sunumlarıyla devam etti.

Sunumlar ve tartışmaların ardından, Azerbaycan-Türkiye hukuk platformu kuruluş protokolünün imzalanacağı belirtildi.
Kaynak: AA